Київ. 3 грудня. УНІАН. Завтра, 4 грудня, громадська організація «Захист ошуканих пайовиків КСП «Агрофірма «Рубежівська» проведе попереджувальну акцію біля Секретаріату Президента з врученням відкритого звернення до Президента України і голови Верховного Суду України.

Про це сьогодні на прес-конференції УНІАН повідомив голова організації Віталій ПАСКАЛЬ.

«Завтра о 8.30 ми проведемо попереджувальну акцію біля Секретаріату Президента України з врученням відкритого звернення до Президента України. Якщо це не допоможе, таку саму акцію ми проведемо біля будівлі Верховного Суду. А якщо наші заходи не матимуть жодного ефекту, ми просто всіх зацікавлених жителів України зберемо на акцію протесту з перекриттям варшавської і житомирської траси», - сказав він.

Відео дня

За словами В.ПАСКАЛЯ, впродовж вересня 2004 року - березня 2005 року близько 1 тис. га землі КСП «Агрофірма «Рубежівська», яка розташована в селі Міхайлівка-Рубежівка (Києво-Святошинського р-ну Київської обл.) пайовики були змушені продати за мізерними цінами, - близько 10-20 тис. грн. за 3 гектари.

Як пояснила юрист Ольга КАРПЕНКО, в 2006 році до неї звернулися пайовики, надали копії документів, які свідчили про те, що вони одержали копійки за свої земельні паї.

«Вивчивши юридичну ситуацію, що склалася, ми одностайно дійшли висновку про всі правові можливості для того, щоб звернутися до суду з визнанням того факту, що насправді в період з вересня 2004 року по березень 2005 року відбулося масове скуповування земельних часток (паїв), що було заборонене законом, як і зараз», - сказала вона.

За словами юриста, попри докази, які свідчили про незаконне скуповування земель, з часом виявилось, що «суди своїми рішеннями легалізовують заборонений законом продаж і купівлю земельних часток (паїв)».

За даними О.КАРПЕНКО, близько 300 пайовиків звернулися до суду з однотипними позовами, в яких вони вимагають визнати недійсним продаж земельних паїв, оскільки це прямо заборонено законодавством (діє мораторій на продаж сільськогосподарських земель).

Юрист відзначила, що Києво-Святошинський райсуд і Апеляційний суд Київської області відмовили в задоволенні вимог пайовиків, ігноруючи письмові докази. О.КАРПЕНКО наголосила, що в рішеннях судів ні словом не згадуються обставини, викладені в позовах і апеляційних скаргах, не оцінюються докази, подані на підтвердження цих обставин.

Водночас окремі судді Верховного Суду в ідентичних справах ухвалюють діаметрально протилежні за змістом рішення.

В.ПАСКАЛЬ додав, що пайовики неодноразово зверталися до Президента, прем`єр-міністра, голови Верховного Суду, в Генпрокуратуру з вимогою розібратися в ситуації, проте їх звернення залишилися без реакції.