Київ. 2 грудня. УНІАН. Представники громадянської мережі “Опора” та всеукраїнської молодіжної громадської організації ”Фундація регіональних ініціатив” (ФРІ), що спостерігали за перебігом голосування на виборах міських голів Рівного та Мукачевого, не зафіксували порушень, які б вплинули на результати волевиявлення.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомили член координаційної ради рівненського представництва ГМ “Опора” Андрій ТОКАРСЬКИЙ та прес-секретар ВМГО ФРІ Мар’яна САВИЦЬКА.

За словами А.ТОКАРСЬКОГО, серед недоліків під час голосування у Рівному можна назвати слабку підготовку членів дільничних виборчих комісій. Також, додав він, були зафіксовані спроби підкупу виборців, зокрема, студентів. Однак на подібні правопорушення, зазначив представник “Опори”, відразу реагували як спостерігачі, так і представники правоохоронних органів, тож вони не набули масового характеру і не вплинули на кінцеві результати виборів.

Відео дня

“Порушень, які б вплинули на результати голосування під час виборів міського голови Рівного, спостерігачами не зафіксовано”, - сказав А.ТОКАРСЬКИЙ.

Він також повідомив, що за даними паралельного підрахунку голосів, проведеного активістами “Опори”, у голосуванні взяли участь трохи більше 42% виборців, а перемогу на виборах зі значним відривом отримав директор комунального підприємства «Рівнеоблводоканал» Володимир ХОМКО, за якого проголосували 32,6% городян.

У свою чергу, говорячи про вибори мера Мукачевого, М.САВИЦЬКА зауважила, що вони відбулись “тихо і чесно”. Вона повідомила, що спостерігачі “Фундації регіональних ініціатив” працювали на кожній дільниці, але суттєвих порушень чи фальсифікацій не виявили.

У Мукачевому дані екзит-полів свідчать про переконливу перемогу лідера перегонів Золтана ЛЕНД`ЄЛА, нинішнього виконуючого обов’язки міського голови. Такі дані підтвердили і попередні підрахунки міської ТВК – за цього кандидата свої голоси віддали 67% жителів Мукачевого за загальної явки близько 27%.

На думку представників громадських організацій, головним недоліком позачергових виборів міських голів Рівного і Мукачевого є дуже низька явка виборців. Члени організацій вважають, що причиною низької явки є втоми громадян від перманентних виборів, наявність серед кандидатів беззаперечного лідера перегонів, а також “економічна криза, яка змушує людей більше турбуватися про роботу та заробітну плату, а не про те, хто очолить місто”.