Київ. 1 грудня. УНІАН. Основними напрямами розвитку домену .UA на найближчий рік стануть подальший розвиток конкуренції на ринку, поліпшення якості обслуговування реєстрантів доменних імен, спрощення і лібералізація різних реєстраційних процедур, а також більша юридична формалізація відносин на ринку доменних реєстрацій.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН адміністратор домену .UA Дмитро КОХМАНЮК.

За його словами, для досягнення цих цілей до кінця 2008 року адміністрація домену .UA має намір створити консультативний орган, що складається з представників різних сфер ринку і інтернет-спільноти, і таким чином залучити до процесу адміністрування доменів усі зацікавлені сторони.

Відео дня

«Адміністрація домену .UA вважає, що створення такого органу дасть змогу підвищити якість ухвалюваних рішень і уникнути конфліктів інтересів у процесі розвитку домену .UA», – зазначив він.

Д.КОХМАНЮК, зокрема, не виключає, що у світлі сьогоднішніх кризових явищ в економіці буде підвищено вимоги до реєстраторів, оскільки від їхньої фінансової стабільності залежить стабільність роботи доменів користувачів. Так, за його словами, у разі банкрутства реєстратора власник домена не зможе продовжити термін дії домена, внести зміни (наприклад, змінити провайдера) тощо.

Д.КОХМАНЮК повідомив, що реформи тут можуть відбуватися в кількох площинах. Зокрема, сьогодні стоїть питання про введення централізованої акредитації реєстраторів доменних імен, а також підвищення вимог до реєстраторів під час їх акредитації, наприклад, у частині їх фінансово-організаційної спроможності та технічної надійності. За його словами, можливо, для потенційних реєстраторів буде запроваджено страховий збір, а для порушників правил реєстрації та якості послуг – штрафні санкції, аж до позбавлення акредитації.

На думку Д.КОХМАНЮКА, введення централізованої акредитації дасть змогу реєстраторам працювати в усіх доменних зонах, що призведе до підвищення конкуренції на ринку реєстрації доменних імен.

Довідка УНІАН. 1 грудня вважається офіційним днем народження домену .UA. 1992 року Джонатан ПОСТЕЛ (IANA) делегував домен першого рівня коду країни .UA провідним українським інтернет-фахівцям, обраним інтернет-співтовариством, – Олегові ВОЛОЩУКУ та Ігорю СВИРИДОВУ, і вже 1993 року було делеговано 27 географічних публічних доменів. Спочатку адміністрування доменів здійснювалася на громадських засадах, а 1994 року О.ВОЛОЩУК за власним бажанням склав із себе обов`язки адміністратора домену .UA. Новим адміністратором домену .UA став Д.КОХМАНЮК. 21 лютого 2001 р. неформальна спільнота UA NCG (Ukrainian Network Coordination Group / Українська група мережевої координації) ухвалила рішення про створення ТОВ "Хостмастер" – юридичної особи, основною метою якої є практичне втілення принципів діяльності адміністратора .UA ccTLD. Діючі адміністратори .UA ccTLD Д.КОХМАНЮК і І.СВИРИДОВ разом з іншими адміністраторами публічних доменів .UA увійшли до складу його засновників. 25 березня 2001 р. було укладено угоду N1/2001 про передачу Д.КОХМАНЮКОМ і І.СВИРИДОВИМ повноважень з адміністрування домену .UA підприємству ТОВ "Хостмастер".

За цей час кількість доменів в українській зоні домену .UA сягла більш як 382 тисяч, з них 134 768 – у домені com.ua, 71 778 – org.ua, 20 307 – net.ua. Найпопулярніші географічні домени налічують 38 117 доменних імен kiev.ua, 16 031 – dp.ua (dnepropetrovsk.ua), 6005 – crimea.ua. Крім того, за 2001-2008 рр. зареєстровано 6672 приватних доменів другого рівня (станом на 30 листопада 2008 р.).