26 листопада 2008 року у приміщенні Держкомінформатизації відбулось чергове засідання поновленого складу Координаційної Ради Українського мережевого інформаційного центру (UANIC) – колегіального органу, який згідно законодавства України здійснює управління адресним простором українського сегмента мережі Інтернет, включаючи адміністрування домену UA.

Під час засідання ради, як основне питання порядку денного, було розглянуто принципи адміністрування домену UA, які мають бути запроваджені найближчим часом в Україні, а також засади, на яких передбачається завершення процесу переделегування  домену UA Інтернет корпорацією з присвоєння номерів і адрес (ICANN) від приватної особи – громадянина США Д. Кохманюка до вповноваженої публічної організації – Українського мережевого інформаційного центру (UANIC).

Координаційною Радою було визначено, що найкращою моделлю подальшого адміністрування домену UA є розподілення адміністративних і технічних функцій супроводження домену UA, а також прийняття нових Правил реєстрацій і користування доменними іменами в домені UA. Повинне бути забезпечено публічне обговорення Правил та затвердження їх у відповідності до вимог законодавства України. Така модель адміністрування домену UA, на думку членів ради, відповідає меті досягнення консенсусу між зацікавленими сторонами Інтернет – співтовариства, які представляють інтереси громадськості, бізнесу та держави, а також відповідає рекомендаціям ICANN стосовно завершення процесу переделегування домену UA.

Відео дня

Згідно із визначеними принципами, а також з метою забезпечення безперебійності обслуговування користувачів доменних імен в домені UA, Координаційна Рада вважає, що функції технічного обслуговування домену UA і обслуговування системи реєстрацій доменних імен можуть й у подальшому здійснюватись ТОВ «Хостмайстер», яке було утворене адміністраторами публічних доменів в домені UA у 2001 році і яке сумлінно виконує функції технічного супроводження домену UA і діючої системи реєстрацій в ньому. Адміністративні функції, включаючи розробку і прийняття Правил домену UA, встановлення вимог і процедур реєстрації доменних імен і акредитації реєстраторів в домені UA, порядку досудового врегулювання доменних спорів тощо повинні здійснюватись Об`єднанням підприємств «Українським мережевим інформаційним центром»,  а саме його Координаційною Радою.

Так, Координаційною Радою ухвалене рішення запросити ТОВ «Хостмайстер» до переговорного процесу щодо розділення технічних і адміністративних функцій домену UA, розробки проекту спільної угоди та подальшого завершення на визначених умовах процесу переделегування домену UA збоку ICANN у відповідності до національного та міжнародного законодавства.

***

Координаційна Рада Українського мережевого інформаційного центру (УМІЦ) утворена згідно розпорядження Кабінету Міністрів України «Про адміністрування домену «.UA»»  від 22.07.03р. № 447-р, як орган, що визначає порядок розподілу адресного простору, порядок і правила реєстрації та використання імен доменів в українському сегменті мережі Інтернет з урахуванням суспільних інтересів.

До складу Координаційної Ради входять наступні представники організацій та органів державного управління:

1. Рубан І.А., Голова Державного комітету інформатизації України, Голова Координаційної Ради УМІЦ;

2. Колобов С.О., Голова Національної комісії з питань регулювання зв`язку України;

3. Проживальський О.П., заступник Міністра транспорту та зв’язку України – директор Державного департаменту з питань зв’язку;

4. Стефановський С.С., Заступник Голови Антимонопольного комітету України;

5. Фролов О.В., заступник Голови Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України;

6. Здзеба І.О., начальник Управління стратегії розвитку інформаційних ресурсів та технологій Секретаріату Кабінету Міністрів України;

7. Синявський К.С., Член правління Асоціації учасників ринку Інтернет в Україні (АУРІУ);

8. Корж Ю.В., представник Асоціації операторів зв`язку «ТЕЛАС»;

9. Поліщук В.Г., Президент Української національної Інтернет асоціації (УНІА);

10. Бернатович О.С., Голова Всеукраїнської асоціації комп`ютерних клубів (ВАКК);

11. Пєтухов І.М., член Правління УСПП, Голова комісії з питань науки та технологій;

12. Попова Т.В., Голова Правління Інтернет Асоціації України (ІнАУ), заступник Голови Координаційної Ради УМІЦ.