Київ. 28 листопада. УНІАН. Правозахисники засуджують незаконну практику засекречування інформації органами державної влади.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомили співголова Харківської правозахисної групи Євген ЗАХАРОВ та правовий радник громадської організації Альянс “Майдан” Олександр СЕВЕРИН.

Вони нагадали, що на початку 2005 року Харківська правозахисна група та ВГО Альянс “Майдан” розпочали кампанію, спрямовану на припинення такої практики та розкриття протиправно засекречених актів влади, зокрема, шляхом ініціювання звернень та підписних кампаній, надсилання інформаційних запитів, подання позовів до суду. Як зазначив Є.ЗАХАРОВ, в результаті цієї кампанії Президент та Кабінет міністрів з 2006 року повністю припинили застосування позначок обмеження доступу “опублікованню не підлягає” та “не для друку”, Міністерство юстиції та Служба безпеки України офіційно визнали таку практику незаконною. Кабмін надав переліки урядових правових актів, що мали незаконні позначки “не для друку” і тексти деяких з них, також уряд прийняв рішення про зняття позначок з 1410 урядових правових актів (286 з них отримали гриф “для службового користування”), виданих у 1991-2005 роках.

Відео дня

У свою чергу О.СЕВЕРИН розповів, що протягом 2008 року ведеться кампанія моніторингу застосування органами держвлади грифу “ДСК” – шляхом надсилання запитів про надання переліків відомостей, віднесених до конфіденційної інформації, до 79 центральних органів та 27 облдержадміністрацій і міських адміністрацій Києва та Севастополя. За його словами, метою цього процесу є складення Національного реєстру конфіденційної інформації держави. За інформацією правозахисників, на сьогодні не виявили бажання співпрацювати та не надали відповіді лише 14 центральних органів та одна ОДА – Запорізька. При цьому і Запорізька ОДА, і кілька центральних органів влади надали навіть своїм перелікам конфіденційної інформації гриф “ДСК”, унеможлививши таким чином громадський контроль за цим аспектом своєї діяльності. О.СЕВЕРИН додав, що до всіх “відмовників” подано судові позови.