21-24 листопада 2008 р. Національним інститутом стратегічних досліджень було проведене соціологічне опитування, спрямоване на виявлення оцінок громадянами України економічної і політичної ситуації. 

 

За результатами опитування:

Відео дня

· 82,2% респондентів стверджують, що економіка перебуває в кризі через  внутрішні причини, а світова фінансова криза погіршує її стан. 6,4% вважають, що економіка в нормальному стані, хоча криза негативно впливає на неї. Лише 1,9% погоджуються з тим, що економіка в  нормальному стані, і криза на ній не позначається. 9,4% було важко відповісти.

· Найвідчутнішими наслідками кризи для громадян стали зростання цін (заявили про це 92,4% респондентів), загроза втратити роботу (28,3%), втрата частини заощаджень і доходів через знецінення гривні (25,6%), зниження зарплати, премій чи інших доходів (22,4%).*

· Оцінюючи дії уряду під час кризи, 38% опитаних заявили, що дії Кабінету міністрів погіршують ситуацію, 36,4% вважають, що його дії ніяк не впливають, 16,5% відчувають позитивний вплив дій, а 9,1% було важко відповісти.

· Все більше громадян бачать необхідність обирати за принципом "кращий з гірших" під час президентських перегонів, оскільки ніхто їх не влаштовує – такої думки дотримуються 23,3%. 21,6% – взагалі не бачать гідних кандидатів і не будуть голосувати. 22,5% респондентів бачать гідного кандидата на посаду Президента і будуть голосувати за нього. 21,4% вважають, що є кілька кандидатів, за яких можна голосувати. 11,2% не змогли відповісти.

· Обираючи із запропонованого переліку політиків тих, кому можна було б довірити  керівництво подоланням нинішньої кризи, 26,4% респондентів віддали перевагу В.Януковичу, 24,2% – Ю.Тимошенко, 10,7% – В.Ющенку, 5,7% – А.Яценюку, 5,5% – В.Литвину, 17,5% – нікому, 10% – не змогли відповісти на питання.

Опитування проведене за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення України віком від 18 років і старше. Опитано 2013 респондентів у всіх областях України, АР Крим та м. Києві. Похибка вибірки становить  2,3%.