Київ. 27 листопада. УНІАН. Американський вчений, професор університету Західної Вірджинії Марк ТАУГЕР презентував сьогодні у Києві книгу “Голод, голодомор, геноцид?”, присвячену Голодомору в Україні.

Як повідомив М.ТАУГЕР сьогодні на прес-конференції в УНІАН, книга підготовлена за матеріалами роботи в архівах Росії та України.

За його словами, до книги увійшли усі його статті з цього питання, які раніше були опубліковані в наукових журналах різних країн. За словами М.ТАУГЕРА, книга присвячена не лише самому голоду в Україні 1932-1933 років, а й безпосередньо причинам, що призвели до цього.

Відео дня

Книга складається з 7 розділів: “Зернова криза або голод?”, “Сталін, радянське сільське господарство та колективізація”, “Урожай 1932-го та голод-1933”, “Природні катаклізми та людський фактор в період голоду 1931-1933 рр. в Радянському Союзі”, “Статистичні фальсифікації в Радянському Союзі: практичний порівняльний аналіз – прогнози, відсутність об’єктивності та довіри”, “Народний комісаріат землеробства” і “Модернізація в радянському сільському господарстві”.

Як сказав М.ТАУГЕР, значна частина матеріалів книги базується безпосередньо на свідченнях українських селян. Він наголосив, що значна частина свідків головною з причин Голодомору називають саме невеликий урожай, а не сплановані дії радянської влади з вивезення продовольства з території України.

М.ТАУГЕР наголосив, що книга є спрощеним описом історії голоду, але навіть з нього видно, що відшукати в цій події складові геноциду досить важко.

На його переконання, голод 1932-1933 років виник перш за все внаслідок природних катаклізмів – погодних умов та інших подій. “Трактування причин голоду – закономірне історичне питання, з приводу якого вчені, напевно, будуть дебатувати довгі роки. Якщо українська влада вирішить втрутитися у цю безперервну академічну суперечку, варто очікувати певних небажаних наслідків”, - сказав американський вчений.

У свою чергу головний редактор тижневика «2000», співвидавець книги Сергій КИЧИГІН наголосив, що дана праця цікава й унікальна тим, що автор підійшов до аналізу Голодомору із суто наукових позицій фахівця з проблем сільського господарства. Він наголосив, що у книзі надано обгрунтовані докази того, що цифри урожайності тих років, які на сьогодні наводяться багатьма вітчизняними істориками, не відповідають дійсності і значно завищені.