Київ. 27 листопада. УНІАН. На сьогоднішній день попит на послуги зі споживчого кредитування існує, але пропозиція зараз істотно обмежена, вважають представники роздрібної фінансової мережі «КредитМаркет» (компанія «Центр фінансових рішень»).

Як заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН генеральний директор роздрібної фінансової мережі «КредитМаркет» Ігор ДУРИЦЬКИЙ, близько десятка фінансових установ продовжують надавати послуги зі споживкредитування, і ще близько десяти банків готові вийти на цей ринок.

«Перш за все, це стосується тих банків, які раніше були неконкурентоспроможні в цьому сегменті щодо ціни і які мали обмеження по своїй мережі. На сьогоднішній день обидва обмеження нівелюються, ринкова ситуація така, що вартість ресурсу відходить на другий план. З іншого боку, з`явився ряд роздрібних структур, які готові бути посередниками в наданні цієї послуги по всій території України», - сказав І.ДУРИЦЬКИЙ.

Відео дня

Оцінюючи сьогоднішню ситуацію на ринку, він зазначив, що в сегменті автокредитування ставки в гривні становлять 30-35% і до кінця року зниження ставок не передбачається.

Що стосується іпотеки, то такої пропозиції, фактично, реальної немає. Залишається пропозиція тільки для найбільш лояльних клієнтів банку для докредитування на невеликі суми.

І.ДУРИЦЬКИЙ прогнозує, що пропозиція з кредитування в торгових мережах звужуватиметься. Основний вектор буде у напрямі кредиту готівкою і, так званими, овердрафтами за кредитними платіжними картками населення під 40-90% річних.

Експерт роздрібної фінансової мережі «КредитМаркет» Володимир СИДОРЕНКО вважає, що до кінця року істотних змін у ситуації на ринку споживчого кредитування не відбудеться. Ставки не знижуватимуться, і, навіть, можуть дещо підвищитися. «У цьому сегменті буде подальше скорочення пропозиції. Ми звикли бачити акційні програми, то такі програми буде зведено або повністю до нуля, або пропозиція буде обмежена. Тому ми звертаємо увагу, що ситуація не поліпшуватиметься на цьому ринку. Банки підвищуватимуть ставки. Ми прогнозуємо зростання ставок до кінця року за такими кредитами на рівні 5-10%, а з автокредитування зростання ставок може становити близько 3%», - сказав В.СИДОРЕНКО.