22 листопада 2008 року відбулася експертна сесія «Стратегічні перспективи розвитку м.Рівного до 2012 року». Ініціаторами заходу виступили одночасно представники громадських організацій, ділових кіл, політичних партій, органів місцевого самоврядування, засоби масової інформації, які взяли на себе зобов’язання щодо запрошення інших представників зі своїх сфер діяльності.

Захід став безпрецедентною подією в житті Рівного, оскільки виходив не з кабінетів влади, а був ініційований громадськістю і відбувався за підтримки усіх основних суспільних груп у період виборчих перегонів на посаду міського голови. Результатом сесії стало формування проекту стратегічного порядку денного розвитку міста, який повинен стати дороговказом у діяльності майбутнього міського голови, представників місцевої влади та громади в цілому.

Голова  рівненської державної адміністрації Матчук Віктор Йосипович, що був запрошений на відкриття сесії,  наголосив на актуальності розробки стратегічного порядку денного міста Рівного. У свої й промові він підкреслив також роль держави у порозумінні між громадянами і органами влади на місцях.

Відео дня

Головною суспільною проблемою міста та України в цілому на думку учасників залишається відсутність голосу громади при визначенні перспектив розвитку міста. Натомість, ініційований учасниками сесії в Рівному процес громадської участі включає в себе корегування механізму прийняття рішень міською радою. За рахунок цього, змагання осередків політичних партій на місцях з деструктивних перетворюються на конструктивні. Це стає особливо важливим з огляду на період нестабільної політичної ситуації в місті і в країні, а також у зв’язку із фінансово-економічною кризою, коли вага рішень особливо зростає, а політичні протиріччя  можуть занадто багато коштувати міській громаді. 

Виходом із ситуації, що склалася, учасники сесії бачать в об’єднанні зусиль представників інтелігенції, політиків та бізнесменів міста навколо стратегії розвитку міста. Зокрема, у ході першої експертної сесії важливим ресурсом свого розвитку представники громади визначили участь у процесі підготовки до Євро-2012 в Україні. Ця подія, на їх думку, може відіграти вирішальну роль у стратегічному розвитку міста під час фінансово-економічної кризи світового масштабу. Представники громади міста Рівного оцінили цей проект як такий, що має значний потенціал для консолідації та укріплення місцевих громад і розвитку держави в цілому.

З метою подальшого посилення впливу громади на стратегічний розвиток міста, пошуку ефективних механізмів самоуправління учасники сесії вирішили:

1. Утворити громадське об’єднання «Стратегічна рада міста Рівного»;

2. Передати резолюцію експертної сесії «Стратегічні перспективи розвитку м. Рівного до 2012 року» Голові Рівненської обласної державної адміністрації В.Й. Матчуку  та звернутись до нього з проханням створити умови для її ефективної реалізації;

3. Запросити кандидатів на посаду міського голови м. Рівного до стратегічного діалогу щодо пріоритетів розвитку міста;

4. Провести  громадське слухання проекту стратегії розвитку міста Рівного з залученням засобів масової інформації.

5. Звернутись до віце-прем’єр-міністра України з гуманітарних питань Васюника І.В. із закликом підтримати ініціативу учасників сесії щодо участі Рівного у підготовці до Євро-2012.  Зокрема, для започаткування такої співпраці пропонувати віце-прем’єр-міністру в першій декаді   грудня 2008 року у місті Рівному провести спільний круглий стіл з проблем підготовки до «Євро-2012» та практичного опрацювання стратегії залучення регіонів у цей процес.