Київ. 24 листопада. УНІАН. Альянс «Нова енергія України» оголошує про початок широкої громадської ініціативи, спрямованої на зменшення енергетичної залежності України, й пропонує Кабінету Міністрів України включити в програму антикризових дій План дій із заміщення імпортного газу відновлюваними джерелами енергії.

Про це повідомив голова правління Альянсу «Нова енергія України» Валерій БОРОВИК сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, ця ініціатива передбачає громадську й професійну дискусію з метою вироблення плану енергетичного порятунку України в умовах фінансової кризи, яка буде передана для втілення в органи державної влади. До створення Плану будуть залучені провідні фахівці з різних енергетичних галузей: як члени Альянсу, так і незалежні експерти, науковці, представники органів державної влади тощо.

Відео дня

При цьому В.БОРОВИК зазначив, що за рахунок відновлюваних джерел енергії Україна щорічно може економити до 25 млрд. куб. м імпортного газу.

«Заміщення 25 мільярдів кубометрів імпортного газу альтернативними видами енергії дозволить щорічно економити близько 4,5 мільярдів доларів державного бюджету. Це досить реальні цифри», – сказав В.БОРОВИК.

У свою чергу, як зазначив виконавчий директор Альянсу «Нова енергія України», екс-міністр ЖКГ України Павло КАЧУР, «світова економічна криза повинна підштовхнути українську владу до нових нестандартних дій у звільненні України від енергетичної залежності, зокрема, до скорочення або заміщення імпорту енергоресурсів. Адже на сьогоднішній день в Україні 78% тепла в комунальній сфері генерується з використанням природного газу».

Крім того, експерти Альянсу зазначають, що в умовах скорочення експорту металу й продуктів хімічної промисловості, заміщення імпортного газу відновлюваними джерелами енергії дозволить Україні поліпшити свій зовнішньоторговельний баланс.

За словами В.БОРОВИКА, для скорочення енергетичної залежності держави можуть використовуватися дрова, тирса, торф, солома, вугілля, сонце, вітер, води малих річок та інші відновлювані джерела енергії.

Довідка УНІАН. Альянс «Нова енергія України» - неурядова громадська організація, яка займається питаннями енергозбереження, аналітичною діяльністю у сфері енергетики.