В Україні у поточному році очікується валове виробництво цукрових буряків в обсязі 13,5 млн. тонн. Із цукрових буряків урожаю 2008 року прогнозується  виробництво цукру білого в межах 1650 тис.тонн, що передбачено квотою на його виробництво.

Враховуючи перехідні запаси (937 тис. тонн), обсяг цукру для споживання на внутрішнього ринку на період 2008/2009 маркетингового року складе 2587 тис. тонн при його потребі 1985 тис. тонн (квота “А”). Крім того, відповідно до взятих зобов’язань в рамках СОТ, з 1 січня 2009 року встановлена щорічна тарифна  квота на імпорт  в Україну цукру-сирцю з тростини в обсязі 260 тис. тонн.

Цукор білий є єдиним харчовим продуктом, який у період 2007/2008 маркетингового року не зазнав значних коливань цін. Середня оптова ціна однієї тонни цукру за зазначений період склала  2826 грн. при витратах на його виробництво 3215 грн. з урахуванням ПДВ.

Відео дня

Поряд з цим невиправдано завозиться в Україну білий цукор, вироблений із цукру-сирцю з тростини, собівартість якого нижче бурякового, в режимі вільної торгівлі з Республіки Білорусь. При цьому Міністерство економіки без погодження з Міністерством аграрної політики видає ліцензії на його імпорт. За станом на 01.10.2008 Мінекономіки видано ліцензій на імпорт цукру білого із Республіки Білорусь в обсязі 98 тис. тонн.

За 9 місяців поточного року в Україну із Республіки Білорусь уже ввезено 60,4 тис. тонн цукру білого за вартістю 466, 35 дол. США за одну тонну, у тому числі у вересні 22,7 тис. тонн.

Обсяг цукру, який ввозиться в Україну по виданих ліцензіях не враховується у квоту “А”, яка є єдиною квотою поставки цукру на внутрішній ринок, встановленою Кабінетом Міністрів України, і не враховує обсягів ввезення цукру по імпорту, що порушує діюче законодавство.

Крім того, продовжується імпорт в Україну з Прибалтики

 цукру із цукру-сирцю з тростини, що містить какао.

Відсутність кредитування, сезонне перенасичення внутрішнього ринку цукром власного виробництва та надходження його по імпорту, низький попит на нього та необхідність попередньої оплати за газ змушує цукрові заводи, починаючи з середини вересня,  реалізувати цукор за оптовими цінами в межах 2600-2700 грн. за одну тонну, при цьому витрати на  його виробництво уже сьогодні становлять 3500 гривень. Збитки за вересень-жовтень цього року склали понад 180 млн. гривень.  При такій ситуації загальні збитки підприємств можуть скласти  щонайменше 1 млрд. гривень.

Завдяки рішенням Уряду цукрові підприємства змогли залучити протягом березня - вересня поточного року понад 1 млрд. грн. кредитних ресурсів, у тому числі  560  млн. грн. на пільгових умовах.

Проте, починаючи з вересня ситуація в галузі катастрофічно погіршується. На звернення цукровиків Уряд не реагує.

Цукровики України вже відчули на собі наслідки фінансової кризи. Практично припинено кредитування цукрових заводів, що може призвести до загибелі великої частини вирощеного урожаю цукрових буряків та недоотримання майже 600тис. тонн цукру до прогнозованого рівня.

Внаслідок різкого зростання цін на матеріально-технічні ресурси (в середньому на 150 відсотків), через відсутність власних обігових коштів не змогли підготуватися до переробки та стимулювати виробництво цукрової сировини 41 цукровий завод, що призвело до скорочення  більш як 40 тис. робочих місць та соціальної напруги в сільській місцевості, де розташовані цукрові заводи.