Київ. 19 листопада. УНІАН. Підбито підсумки першого етапу експертного визначення претендентів на здобуття щорічної премії загальнонаціональної програми “Людина року” за вищі професійні і громадські досягнення.

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН генеральний директор програми “Людина року” Аркадій РАЙЦИН.

За його словами, на сьогодні визначено лідерів номінацій, які є найбільш реальними претендентами на здобуття лауреатських звань “Людина року - 2008”.

Відео дня

В експертному визначенні претендентів на здобуття лауреатських звань загальнонаціональної програми “Людина року-2008” беруть участь понад 800 експертів, делегованих 200 організаціями, установами, закладами, асоціаціями, спілками, фондами та ЗМІ.

А.РАЙЦИН відзначив, що концепція програми, започаткована ще в 1996 році, не змінилася.

За його словами, найбільше претендентів визначено в номінації “Митець року”.

А.РАЙЦИН повідомив, що цього року експерти визначили 94 претенденти на лауреатське звання в номінації “Митець року”. Серед них, зокрема, народний артист України, диригент Іван ГАМКАЛО; відомий театральний режисер Андрій ЖОЛДАК-ТОБІЛЕВІЧ; лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка, письменниця Марія МАТІОС; народна артистка СРСР, лауреат державної премії УРСР ім.Т.Шевченка, оперна співачка Євгенія МІРОШНІЧЕНКО; народний артист України, ректор Київського національного університету культури і мистецтв Михайло ПОПЛАВСЬКИЙ; народна артистка України та СРСР, лауреат Державної премії України ім.Т.Шевченка, оперна співачка Марія СТЕФЮК.

Крім того, експертами було названо багато спортсменів, які могли б претендувати на звання лауреата в номінації “Спортсмен року”.

А.РАЙЦИН відзначив, що серед вагомих претендентів в цій номінації є олімпійські чемпіони 2008 року – Ганна БЕЗСОНОВА, Наталія ДОБРИНСЬКА, Василь ЛОМАЧЕНКО, Інна ОСИПЕНКО-РОДОМСЬКА, Олександр ПЕТРІВ, Віктор РУБАН.

А.РАЙЦИН повідомив, що цього року є дуже великою конкуренція в номінації “Аграрій року”. Всього названо 45 прізвищ претендентів в цій номінації.

В номінації “Підприємець року” представлені підприємці, які протягом 2008 року мали вагомі здобутки в підприємницькій діяльності. Всього претендентами на звання лауреатів в цій номінації названо 53 прізвища підприємців.

А.РАЙЦИН повідомив, що минулого тижня Вища академічна рада вирішила присудити міжнародні спеціальні премії. На сьогодні володарями міжнародних та спеціальних премій визначені народний артист України та Росії Філіп КІРКОРОВ; народний артист Росії Ілля РЕЗНИК; Міжнародна громадська організація “День хрещення Русі”, почесним президентом якої є народний депутат України Василь ГОРБАЛЬ; депутат Держдуми Росії, координатор депутатської групи у зв’язках з парламентом України Олександр ЛЄБЄДЄВ; лауреат Державної премії СРСР Євген ЄВТУШЕНКО.

А.РАЙЦИН зазначив, що це не остаточний перелік претендентів на звання лауреатських звань в програмі “Людина року”, експертне опитування закінчується 30 грудня 2008 року і перелік претендентів може змінюватися.

А.РАЙЦИН також повідомив, нинішня, тринадцята загальнонаціональна програма “Людина року-2008” матиме чимало ноу-хау, приємних сюрпризів і відчутних змін.

“Ми розглядаємо цифру 13 виключно в оптимістичному сенсі, тому ця церемонія буде як ніколи багата сценічними, постановочними сюрпризами і буде дуже оптимістична”, - сказав він.