Київ. 19 листопада. УНІАН. Міністерство освіти і науки України підписало договори з виробниками програмного забезпечення про легалізацію програмного забезпечення (ПЗ) в органах державної влади.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН заступник голови департаменту інтелектуальної власності міністерства Володимир ДМИТРИШИН.

За його словами, до кінця 2010 року органи виконавчої влади України можуть придбавати на пільгових умовах комп`ютерні програми у компаній (які підписали договори) – виробників програмного забезпечення. Договори підписано з компаніями «Adobe», «Corel», «Embarcadero», Technologies, ABBYY, «Промт», «Лабораторія Касперського», «Доктор ВЕБ».

Відео дня

«Підписання договорів дозволить державі заощадити кошти, оптимізувати використання ПЗ в інститутах влади, а також легалізувати ПЗ в органах державної влади», – зазначив В.ДМИТРИШИН.

За його словами, окрім органів виконавчої влади, у цій програмі легалізації можуть брати участь й інші органи державної влади (законодавчої, судової), держпідприємства, відомства і організації України, які відносяться до сфери їх управління.

В.ДМИТРИШИН зазначив, що поки що рівень використання неліцензійного ПЗ в органах влади залишається достатньо високим – за підсумками інвентаризації, проведеної в 2008 році, близько 52% ПЗ в органах влади було неліцензійним. Водночас він зазначив, що з кожним роком ситуація поліпшується – в 2007 році частка неліцензійного ПЗ в органах держвлади становила 72%.

На думку В.ДМИТРИШИНА, за три роки частка неліцензійного ПЗ в органах державної влади зменшиться до 34-36%.