Київ. 19 листопада. УНІАН. Наукова спільнота України просить прем’єр-міністра України Юлію ТИМОШЕНКО та Київського міського голову Леоніда ЧЕРНОВЕЦЬКОГО захистити Олександрівську лікарню від забудовників, припинити руйнацію дендропарку ім. О.О.Богомольця та негайно створити на його території меморіал.

Про це йшлося сьогодні на прес-конференції в УНІАН, яку провела д.м.н., заслужений лікар України, професор Київського Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця, директора Інституту дерматології і косметології Ольга БОГОМОЛЕЦЬ, на тему «Злочинна демократія. Оборона Олександрівської лікарні та дендропарку академіка Богомольця триває вже 5 років».

Учасниками прес-конференції стали, зокрема, директор Інституту біохімії ім.Палладіна НАНУ Сергій КОМІСАРЕНКО; директор Інституту медицини праці АМНУ, член Міжнародної комісії з професійного здоров`я Юрій КУНДІЄВ; завідувач відділу клінічної патофізіології інституту фізіології ім.О.О.Богомольця Вадим БЕРЕЗОВСЬКИЙ, президент Всеукраїнського лікарського товариства Олег МУСІЙ. Міську владу на прес-конференції представляла заступник Київського міського голови Ірена КІЛЬЧИЦЬКА, яка опікується питанням збереження Олександрівської лікарні.

Відео дня

О.БОГОМОЛЕЦЬ зазначила, що зараз в судах триває розгляд справи щодо будівництва багатоповерхівки на території Олександрівської лікарні. Водночас, скориставшись дорученням першого заступника голови КМДА Анатолія ГОЛУБЧЕНКА про спорудження укріплення схилу лікарні, будівельники намагаються продовжити зведення житлового будинку на території парку Богомольця. Вона підкреслила, що цими діями обурена вся наукова спільнота і у зв’язку з цим прийнято рішення офіційно звернутися до керівництва уряду та міської влади з проханням негайно припинити руйнацію лікарні та дендропарку.

“Не зважаючи на оприлюдненні заяви мера міста Леоніда ЧЕРНОВЕЦЬКОГО та першого віце-прем’єра пана ТУРЧИНОВА, доручення Президента України, компанія, що належить сьогодні рядовому депутату Верховної Ради від БЮТ пану КУРОВСЬКОМУ продовжує будівництво”, - наголосила О.БОГОМОЛЕЦЬ.

На сьогодні, за її даними, вже вирубано на території парку 226 дерев, за які сплачено штраф по 50 грн. за кожне. Щоб припинити цю вирубку та не дозволити продовження будівельних робіт добровольці організували цілодобову охорону території лікарні та парку.

“Сьогодні тут зібралися найкращі представники української науки і медицини з відкритими листами-зверненнями до Юлії ТИМОШЕНКО зупинити свавілля бізнесменів-політиків вашої фракції, оскільки зараз це під силу лише Вам... Сьогодні нами також підписано колективний лист-звернення до пана ЧЕРНІВЕЦЬКОГО. Згідно з цим листом, ми просимо винести на розгляд найближчої сесії проект рішення про відміну рішення Київради про виділення земельної ділянки забудовнику, одночасно проект рішення про створення на території, на якій зараз здійснюється незаконне будівництво меморіалу видатним діячам медичної науки та жертвам епідемії, щоб нічия волохата лапа, якщо ділянка звільниться, на неї не посягала”, - повідомила О.БОГОМОЛЕЦЬ.

За її словами, в проекті рішення Київради також йдеться про затвердження охоронних меж меморіального дендрологічного парку ім.Богомольця.

Як зазначила О.БОГОМОЛЕЦЬ, ці документи лежать в Київраді вже рік, але через якісь незрозумілі причини не просуваються.

До того ж, за її словами, треба негайно виправити доручення щодо зведення підпірної стіни не зверху, як це робиться зараз забудовниками, а внизу офтальмологічного корпусу лікарні.

Вона наголосила, що “оборона” Олександрівської лікарні та дендропарку триває вже 5 років. О.БОГОМОЛЕЦЬ зазначила, що готова боротися за збереження медичного закладу всіма силами і сподівається, що врешті отримає позитивний результат. Вона також закликала всіх небайдужих киян підтримати лікарню.

І.КІЛЬЧИЦЬКА зі свого боку пообіцяла, що особисто передасть меру столиці звернення наукової спільноти і зазначила, що на сьогоднішній день не бачить ніяких підстав, щоб відкладати розгляд питання міською владою.

“Я обіцяю від імені міської влади, що ми будемо все робити для того, щоб цього будівництва не було і щоб це й парк залишився у киян”, - сказала І.КІЛЬЧИЦЬКА.

У свою чергу О.БОГОМОЛЕЦЬ висловила переконання, що підстав для затримки прийняття необхідних рішень немає.