Київ. 17 листопада. УНІАН. Оргкомітет загальнонаціональної акції “7 природних чудес України” подав до всесвітнього конкурсу “7 нових чудес природи” двох номінантів від України – біосферний заповідник “Асканія-Нова” та Національний природний парк “Подільські Товтри”.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив голова оргкомітету “7 природних чудес України”, заступник голови Верховної Ради Микола ТОМЕНКО.

Він нагадав, що саме вищезгадані об’єкти стали переможцями акції ”7 природних чудес України”. Звернення та заявки для участі у всесвітньому конкурсі цих об’єктів від України були направлені головою оргкомітету М.ТОМЕНКОМ і головою державної служби туризму і курортів України Анатолієм ПАХЛЕЮ.

Відео дня

Головою комітету підтримки заповідника “Асканія-Нова” було рекомендовано народного депутата Миколу БАГРАЄВА, а “Подільських Товтр” – міського голову Кам’янця-Подільського у 1998-2008 роках Олександра МАЗУРЧАКА.

М.ТОМЕНКО повідомив, що станом на 17 листопада “Подільські Товтри” посідають 367-ме, а “Асканія – нова” 374-те місце із 430 учасників.

Він закликав усіх українців максимально активізуватися із підтримкою національних номінантів, щоб вони мали шанс представляти Україну у другому етапі всесвітнього конкурсу.

М.ТОМЕНКО наголосив, що у другий етап вийдуть 77 номінантів з усіх, що на сьогодні представлені. За його словами, участь номінантів від України дозволить нашій державі пропагувати за кордоном українські природні чудеса та збільшити міжнародну увагу до України як до туристичної держави. “Це реклама не тільки чудес природи, але і в цілому нашої країни”, - сказав він.

О.МАЗУРЧАК, представляючи “Подільські Товтри”, зауважив, що на сьогодні це один з найбільших подібних парків в Європі. За його словами, участь цього парку у всесвітньому конкурсі є гарною спробою популяризувати українські надбання та збільшити туристичний потік в нашу державу.

У свою чергу, головний редактор інформаційного агентства УНІАН Олександр ХАРЧЕНКО наголосив, що підтримка українцями номінантів від України багато в чому залежить і від засобів масової інформації. Саме від популяризації цих об’єктів у ЗМІ, на його думку, залежатиме активність українців під час голосування.

Всесвітній конкурс “7 нових чудес природи” – сучасна спроба створити список семи найдивовижніших природних місць, організована швейцарською неприбутковою організацією “Корпорація нового відкритого світу”.

Проект «7 нових чудес природи» поки що знаходиться на початковій стадії та відкритий для номінацій. До початку 2009 року будуть відібрані номінанти конкурсу (не більше одного з кожної країни) за результатами голосування в Інтернеті станом на 31 грудня 2008 року. Від України, за умови затвердження оргкомітетом, може бути представлений один номінант – який саме, залежить від кількості голосів в Інтернеті, отриманих на його підтримку.

Наступний етап голосування триватиме до 7 липня 2009 року. Після цього експерта рада, очолювана колишнім Генеральним секретарем ЮНЕСКО Федеріко МАЙОРОМ, оцінить ті 77 номінантів, що дістануть найбільше голосів, і з них обере 21 фіналіста, перелік яких оголосять 21 липня 2009 року.

На фінальній стадії відбудеться загальне голосування з-поміж 21 фіналіста, яке триватиме у 2009-2010 роках. Протягом цього часу відбудеться відвідання кожного з об’єктів, та його презентація. Оголошення нових 7 природних чудес світу відбудеться у 2010 році.

Офіційний сайт всесвітнього конкурсу http://www.new7wonders.com Голосування на сайті на першому етапі триває до 31 грудня 2008 року. До другого етапу конкурсу виходить лише один учасник від кожної країни (лідер за голосуванням в Інтернеті).

Підтримати українських номінантів можна за адресою: http://www.new7wonders.com/nature/en/vote_on_nominees