Київ, 14 листопада. УНІАН. Директор Інституту глобальних стратегій Вадим КАРАСЬОВ вважає, що в разі обрання головою Верховної Ради Володимира ЛИТВИНА або Івана ПЛЮЩА проведення дострокових виборів може стати недоцільним.

Таку думку В.КАРАСЬОВ висловив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Оптимальними кандидатурами на цю посаду є В.ЛИТВИН, І.ПЛЮЩ і Олександр ЛАВРИНОВИЧ. Якщо буде обрано ЛАВРИНОВИЧА, то він буде таким технічним спікером на перехідний період до того, як буде обраний новий голова Верховної Ради в новому парламенті. Тобто, в такому разі, слід чекати дострокових виборів до парламенту в кінці зими або початку весни 2009 року», - сказав В.КАРАСЬОВ.

Відео дня

На його думку, переваги кандидатур В.ЛИТВИНА і І.ПЛЮЩА саме й полягають у тому, що в разі їхнього обрання проводити вибори абсолютно недоцільно. «Ці люди просто не погодяться бути спікерами на якийсь перехідний період, щоб потім віддати спікерську булаву комусь іншому. Це абсолютно недоцільно робити. Тоді виборів не буде, й цей парламент працюватиме», - додав він.

Водночас політолог переконаний, що в разі обрання головою ВР І.ПЛЮЩА, Президент України Віктор ЮЩЕНКО посилить свій вплив на парламент. «Тут не потрібні додаткові рекомендації. З політичної точки зору І.ПЛЮЩ є найбільш оптимальною кандидатурою, враховуючи ще й факт поваги до нього з боку всіх політичних сил – опозиційних, провладних, пропрезидентських і антипрезидентських», - вважає В.КАРАСЬОВ.

Тим часом, на його думку, В.ЛИТВИН має більше політичних і арифметичних можливостей для свого обрання головою ВР. «За нього можуть проголосувати як Блок Литвина, так і Партія регіонів, КПУ і деяка частина НУ-НС. Але в такому разі потрібно буде надати якісь гарантії тим, хто голосуватиме за нього, що він буде не просто спікером якоїсь коаліції, а всього депутатського корпусу», - пояснив В.КАРАСЬОВ.

Політолог також переконаний, що Президенту В.ЮЩЕНКУ необхідно ініціювати 17 листопада проведення консультацій з лідерами політичних сил на предмет пошуку «оптимальної, компромісної, політично нейтральної кандидатури голови ВР».

«На кону стоїть не лише посада, але й ситуація як у політичній, так і в економічній системі країни. Відбудуться ці консультації чи ні, відгукнуться лідери фракцій чи ні, але такі консультації доцільні, й їх повинен ініціювати Президент, який, як ніхто, зацікавлений у тому, щоб сьогодні не було парламентського вакууму та вакууму законодавчої влади. При успішності проведення таких консультацій будуть створені передумови, щоб 17, 18 або 19 листопада ми дізналися ім`я нового або нового старого голови Верховної Ради», - резюмував політолог В.КАРАСЬОВ.

Як повідомляв УНІАН, 12 листопада ВР звільнила Арсенія ЯЦЕНЮКА з посади голови парламенту. Підтримали відставку А.ЯЦЕНЮКА 175 депутатів від фракції Партії регіонів, 1 – від БЮТ, 10 – від “Нашої України – Народної самооборони”, 27 – від КПУ і 20 - від Блоку Литвина.

Голосування проводилося за допомогою системи «Рада», а не таємно бюлетенями, як це передбачено Регламентом.

Після цього в парламенті було зареєстровано проект постанови про обрання В.ЛИТВИНА головою Верховної Ради України. Автор документа - народний депутат Олександр ОМЕЛЬЧЕНКО (“Наша Україна – Народна самооборона”).