Київ. 13 листопада. УНІАН. Підприємства, що входять в асоціацію «Меблідеревпром», мають намір звернутися до Кабінету міністрів і Верховної Ради з проханням вжити антикризових заходів для стабілізації ситуації в галузі.

Свої пропозиції з цього питання підприємства, що входять в асоціацію «Меблідеревпром», озвучили сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За словами президента асоціації Сергія САГАЛЯ, на сьогодні деревообробна галузь України опинилася на межі зупинки. Виною тому – постійне підвищення вартості сировини, матеріалів, витрат на енергоресурси і транспортні перевезення, а також борги з відшкодування ПДВ.

Відео дня

Так, за його словами, за 9 місяців цього року ціна на необроблені лісоматеріали зросла в середньому на 42%. Ще більшими темпами з 1 січня до 1 жовтня цього року зросли тарифи на транспортні перевезення - на 57,5%. За статистикою, близько 70% продукції деревообробної галузі перевозиться залізничним транспортом, де тариф становить близько 15% собівартості продукції даної галузі. Крім того, на 25% збільшилися ціни на електроенергію і хімматеріали.

С.САГАЛЬ зазначив, що, зважаючи на фінансову кризу, для зменшення її впливу на деревообробну галузь потрібно терміново на державному рівні вирішувати питання підтримки українських підприємств.

“Зараз важливо спільними зусиллями починати розробляти антикризові заходи для стабілізації ситуації в деревообробній галузі для того, щоб не допустити зупинки підприємств, які сукупно щорічно виробляють продукції на 1,5 млрд. доларів», – сказав С.САГАЛЬ .

За його словами, на даний час багато плиткових підприємств опинилися на межі зупинки, і якщо найближчим часом на державному рівні не будуть вжиті заходи з врегулювання ситуації, через декілька місяців вони остаточно зупиняться, і без роботи залишаться близько 100 тис. чоловік.

Зокрема, асоціація «Меблідеревпром» пропонує: передбачити можливість укладення довгострокових прямих договорів між лісгоспами і переробними підприємствами; встановити мораторій на підвищення тарифів на електроенергію і залізничні перевезення лісоматеріалів, деревностружкових плит і фанери з можливістю їх зниження; відновити механізм застосування податкових векселів при розмитненні імпортованої сировини і устаткування, яке використовується для власних виробничих потреб підприємствами деревообробної і меблевої галузі; забезпечити своєчасне повернення підприємствам-експортерам невідшкодованого ПДВ; встановити нульову цільову надбавку до тарифу на природний газ для плиткових підприємств; запровадити механізми нетарифного захисту внутрішнього ринку меблів. З цими пропозиціями члени асоціації мають намір звернутися до Кабміну і Верховної Ради.

Довідка УНІАН. Асоціація «Меблідеревпром» заснована в 1998 р., на сьогодні до неї входять 86 меблевих, деревообробних і спеціалізованих підприємств.