Київ. 13 листопада. УНІАН. Українські фермери і землевласники просять владу не допустити втрати ринку зерна.

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН голова Асоціації фермерів і приватних землевласників у Дніпропетровській області Микола ШАПОШНИКОВ.

«Ми хочемо, щоб нас почули можновладці в нашій державі. А саме – на сьогодні ринок зерна майже втрачений», – сказав він.

Відео дня

За його словами, закупівель зерна Аграрним фондом цього року недостатньо. «Ті події, які відбувалися в Мінагрополітики і Кабміні з наповнення Аграрного фонду бюджетними коштами, майже не спрацювали. На сьогодні Аграрний фонд купив 1,3 млн. тонн зерна, але цього дуже мало для того, щоб врятувати ринок», – сказав М.ШАПОШНИКОВ.

За його словами, Асоціація пропонує наступного року передбачити в бюджеті більше коштів для реалізації держзакупівель зерна. «Держава повинна бути основним гравцем на ринку зерна, повинна зняти це зерно на внутрішньому ринку і вийти гравцем на міжнародний ринок. Якщо в бюджеті буде закладено 6-8 млрд. грн. коштів, які дійсно впливатимуть через заставні закупівельні ціни, форвардні контракти, – ця ситуація вирішуватиметься. Сьогодні ніхто в державі цим не займається», – підкреслив М.ШАПОШНИКОВ.

Він також заявив, що у зв`язку з перевиробництвом зерна необхідно зняти експортне мито на соняшник, щоб не постраждав виробник, адже на сьогодні вартість насіння соняшнику втричі нижча, ніж торік.

Крім того, сільгоспвиробники вимагають до наступного маркетингового року привести стандарти якості зерна у відповідність зі світовими. «На сьогодні діють старі стандарти якості зерна. Ми увійшли до СОТ, а стандарти радянські. Ці якості показують, що в Україні непоганий урожай, але (насправді – УНІАН) це зерно є майже на 70% фуражним», – сказав він.

Ще одна проблема, яку необхідно вирішити, – будівництво елеваторів. За словами М.ШАПОШНИКОВА, держава повинна дати можливість і допомогти сільгоспвиробникам побудувати елеватори на корпоративній основі.

Також він наголосив на необхідності вирішити проблему браку обігових коштів у сільгоспвиробників. «Найголовніша проблема села – брак обігових коштів. Держава своєю кредитною політикою повинна допомогти заробити сільгоспвиробникові обігові кошти, тоді він зможе захиститися в будь-якій ситуації», – вважає М.ШАПОШНИКОВ.

За словами голови Асоціації фермерів і приватних землевласників у Волинській області Валерія ДЕМКОВСЬКОГО, наступного року у селян не вистачить обігових коштів через низьку вартість зернових. «Ми виростили хороший урожай, і що ми з цього маємо? Ми свою роль виконали, але ті умови, в які нас сьогодні поставили, поставили нас натуральним чином на коліна. Адже ми не зможемо наступного року мати обігових коштів і працювати не буде ніякого резону», – сказав він. За його словами, Україні не слід забувати, що вона є аграрною країною.