Київ. 12 листопада. УНІАН. Експерти УНЦПД оцінюють глибину політичних ризиків в Україні на рівні 7 балів за 10-бальною шкалою - як ризики високого рівня нестабільності.

Про це заявила керівник політичних програм УНЦПД Світлана КОНОНЧУК, представляючи дослідження з оцінки політичних ризиків.

За словами експерта, на даному етапі основні джерела ризиків пов’язані з низькою прогнозованістю політичного процесу, яка фіксується експертами з початку осені. С.КОНОНЧУК відзначила, що сьогодні некерована Верховна Рада і уряд, який мусить лавірувати між інтересами політичних груп, зніматимуть з себе відповідальність за розвиток держави і здійснення адекватної викликам соціально-економічної політики, перекладаючи цю відповідальність на інститут президента, який в умовах недовіри між політичними акторами мусить взяти на себе роль консолідатора законодавчої і виконавчої гілок влади. “Сьогоднішня неструктурованість парламенту, тінізація домовленостей, якою керується переважна кількість політичних гравців, стає основним джерелом політичних ризиків, які перешкоджають говорити про прогнозованість ухвалення рішень”, - сказала вона.

Відео дня

На переконання С.КОНОНЧУК, виходом з ситуації є перехід до практики публічних, письмово зафіксованих зобов’язань, які беруть на себе учасники політичного процесу. При цьому вона відзначила, що на сьогодні готовність до прозорої і передбачуваної політики виявила лише фракція “Наша Україна”, яка поширила у парламенті письмові зобов’язання, які, можуть бути предметом публічного обговорення і консолідації довкола якихось цінностей. “З боку інших фракцій, на жаль, ми не спостерігаємо такої готовності до фіксації своїх зобов’язань перед політичними партнерами і суспільством”, - додала вона.

С.КОНОНЧУК зазначила, що на сьогодні основним завданням для політичного процесу є переведення його в площину публічних зобов’язань, що дозволить говорити про відповідальну політику.

С.КОНОНЧУК також вважає, що виходом з політичної кризи можуть стати нові вибори до парламенту. “Загальна ситуація тотальної недовіри, яка пов’язана із відступом від публічних домовленостей, сьогодні лежить в основі неможливості створення якоїсь сталої більшості на базі нинішнього складу парламенту”, - сказала вона. На переконання експерта, в умовах розрізненості, роздробленості і різних інтересів політичних груп навряд чи можна сподіватися на ефективне розв’язання економічних проблем. “Тому, на нашу думку, вибори скоріше за все відбудуться. Найвірогіднішим періодом для їх проведення є весна 2009 року”, - сказала вона.