Київ. 11 листопада. УНІАН. Ліквідація Національного інституту проблем міжнародної безпеки (НІПМБ) при Раді національної безпеки та оборони України створює загрозу безпеці держави, тому що призведе до зменшення науково-аналітичної складової при прийнятті зовнішньополітичних рішень вищим керівництвом України.

Таке переконання висловив сьогодні під час прес-конференції в УНІАН на тему: “Національна безпека в небезпеці!” перший заступник директора НІПМБ Анатолій ГУЦАЛ.

Він висловив обурення з приводу указу Президента № 997/2008 від 4 листопада “Про деякі заходи щодо забезпечення скорочення видатків державного бюджету України на утримання органів управління”, в якому, за його словами, “під скороченням видатків фактично скорочуються видатки на науку... і наноситься удар по інтелектуальній частині прийняття державних рішень”. Експерт мотивував свою точку зору тим, що, згідно з указом, штат Секретаріату Президента скорочено на 7,5%, штат Національного інституту стратегічних досліджень фактично на 20 осіб, апарат РНБО – на 20%, НІПМБ ліквідується повністю, а штат того інституту, до якого НІПМБ повинен приєднатися - Інституту проблем національної безпеки - також скорочується на 20%.

Відео дня

Таким чином, підсумував А.ГУЦАЛ, приєднуватися нема до кого.

На особливу специфіку Національного інституту проблем міжнародної безпеки звернув увагу завідуючий відділом НІПМБ Микола ОЖЕВАН, який сказав, що на даний момент науковою безпековою проблематикою безпосередньо в Україні опікується винятково їхній заклад. Так, за його словами, лише в цьому інституті поєднуються експертно-наукова діяльність з фундаментальною наукою та прикладними дослідженнями у сфері міжнародної безпеки, готуються фахівці за спеціальностями “Основи національної безпеки”, “Гуманітарна і політична безпека держави”, “Регіональна безпека”, “Геополітика”. Ліквідація закладу призведе до знищення всієї наукової школи, підкреслив М.ОЖЕВАН.

Жорсткішу позицію висловив директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій КУЛИК, який зауважив, що в умовах загострення кризи уряди посилюють експертну та аналітичну роботу, “а у нас те, що відбувається у безпековій сфері, означає порятунок чиновників за рахунок науки”.

“Не секрет, що скорочення Секретаріату Президента відбулося всього на 50 чоловік, з яких більше половини – радники та помічники Президента, та головного канцеляриста. Натомість скорочено дві третини складу аналітичних державних центрів”, - наголосив експерт, додавши, що саме такі структури проводять дійсно неупереджені та незалежні дослідження в інтересах країни.

Крім цього, як повідомив ще один завідувач відділу НІПМБ Олег БОДРУК, інститут готував матеріали для засідань РНБО і проводив на замовлення Радбезу дослідження з усіх питань, що стосуються міжнародної безпеки України, – від демографічних до енергетичних, військових, економічних тощо.

На думку організаторів прес-конференції, однією з істинних причин ліквідації НІПМБ є суто матеріальні зазіхання – інституту належить 7-поверхова будівля на Печерську, тому він і став мішенню для рейдерів.

У будь-якому випадку, переконані науковці інституту, “фактична ліквідація інституту несе загрозу для міжнародних відносин, глобальної, регіональної та національної безпеки України”. Вони вважають, що в результаті остаточно можна буде “поховати” амбіції Києва на регіональне лідерство, під загрозою опиняться виконання Цільового плану Україна-НАТО на 2008 рік, Євразійський енерготранспортний коридор та інші, тому що саме НІПМБ здійснює їхній супровід в Україні.

Зважаючи на вищезазначене, науковці НІПМБ заручилися підтримкою українського експертного співтовариства та звернулися до Президента України Віктора ЮЩЕНКА з проханням переглянути указ в частині, яка безпосередньо стосується Національного інституту проблем міжнародної безпеки. Вони також висловили готовність у разі необхідності реорганізувати свою роботу за пропозиціями вищого керівництва держави.