Київ. 10 листопада. УНІАН. Членство України у Світовій організації торгівлі сприятиме додатковому зростанню (відхилення від базового сценарію) ВВП країни на 2,6% у середньостроковій перспективі й на 5,2% у довгостроковій.

Такий прогноз впливу членства України у СОТ Інституту економічних досліджень і політичних консультацій було озвучено сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

У рамках прес-конференції було презентовано дослідження «Аналіз економічних наслідків вступу України до СОТ. Оновлена оцінка» й «Членство України у СОТ: огляд зобов`язань і коментарі до них». Дослідження проводилися за підтримки «Гуманітарного фонду «Єдиний світ» і Проекту сприяння торгівлі та інвестиціям (USAID/TIBA).

Відео дня

Як зазначила в ході презентації директор із наукової роботи Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка МОВЧАН, згідно з дослідженням, загалом вступ України позитивно позначиться на розвитку вітчизняної економіки.

«За нашими результатами, як у середній, так і довгостроковій перспективі в цілому виграє економіка, відбудеться додаткове зростання ВВП і добробуту населення», - сказала В.МОВЧАН, зазначивши при цьому, що зростання добробуту домогосподарств додатково одержить майже 5% у середньостроковій, і 8,6% у довгостроковій перспективі.

Проте, як зазначила експерт, зростання добробуту населення не буде рівномірним. Так, більше всього від вступу до СОТ виграють міські домогосподарства як завдяки лібералізації торгівлі послугами, зокрема завдяки змінам у банківській та страховій системах, так і завдяки лібералізації торгівлі товарами. Водночас, сільські домогосподарства виграють найменше.

«На жаль, розрив між домогосподарствами в Україні у зв`язку зі вступом до СОТ не зменшується, що в принципі не було метою вступу України до організації. Проте, це потрібно враховувати, й державна політика в зв`язку з цим має бути спрямована на подолання проблеми».

У дослідженні експерти інституту зазначають, що найбільш сприятливо членство у СОТ позначиться на металургії та хімічній промисловості, де додатковий приріст темпів виробництва очікується на рівні 22,2% у середньостроковій і 23,8% - у довгостроковій перспективі, зокрема, в хімічній промисловості - 8,6% і 11%, відповідно. При розрахунку зазначених параметрів не враховувалося нинішній стан справ у зазначених галузях із урахуванням фінансової кризи. Проте, як зазначили представники інституту, враховуючи вірогідну обмеженість дії цього чинника 2009 роком – початком 2010 року національному металургійному комплексу, перш за все, варто звернути увагу на ризики, що випливають із ініціативи оформленої в рамках Європейської організації співпраці та розвитку про скорочення кількості металургійних підприємств у зв`язку з перевиробництвом продукції галузі.

За оцінками експертів інституту, найбільш негативно вступ до СОТ позначиться на переробній харчовій промисловості та сільському господарстві, де очікується зниження обсягів виробництва по відношенню до базової траєкторії на 24,2% у середньостроковій перспективі (22,2% у довгостроковій) і 6,1% (3%), відповідно.

Також, за даними досліджень, членство у СОТ приведе до додаткового обсягу імпорту в середньостроковій перспективі на 8,3%, чим буде вчинено девальваційну дію на національну валюту на рівні 1,1%. Це, у свою чергу, приведе до додаткового стимулювання експорту на рівні 8,1%.

В.МОВЧАН підкреслила, що дані дослідження не є прогнозом, а спробою моделювання впливів і наслідків для національної економіки членства у СОТ.

«Це не є прогнозом, це - стимуляція наслідків», - підкреслила експерт.

Вона також повідомила, що в дослідженнях використовувалася методологія прикладної моделі загальної рівноваги. Модель грунтується на припущенні, що поведінка споживачів і виробників спрямована на максимальне отримання прибутку і, відповідно, користі.

Як повідомляв УНІАН, 16 травня 2008 року набув чинності ратифікований Верховною Радою 10 квітня 2008 року Протокол про приєднання України до Марракешської угоди про створення Світової організації торгівлі, наша країна стала повноправним 152 членом цієї організації.