Результати соціологічного дослідження проведеного соціологічною службою Центру Разумкова з 7 по 19 жовтня 2008 року. Було опитано 10865 респондентів віком від 18 років у всіх областях України, Києві та АР Крим за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 1% з імовірністю 0,95.

Відповідаючи на запитання: “Якщо говорити в цілому, як Ви вважаєте, події в Україні розвиваються у правильному чи неправильному напрямі?”, лише 5,3% респондентів  відповіли, що події розвиваються у правильному напрямі, протилежної думки дотримуються 81,8% опитаних. Ці показники є найбільш песимістичними з квітня 2004 року.

Відео дня

Серед соціально-економічних проблем, які потребують першочергового вирішення, на думку громадян, найбільш серйозними є зростання цін, яке вказали 70,1% опитаних та низька зарплата (40,2%).

Серед суспільно-політичних проблем найбільш серйозними респонденти назвали байдужість влади до думки громадян (56,6%), корупцію у вищих ешелонах влади (47,8%) та нездатність влади забезпечити виконання законів (38,0%).

Серед найсерйозніших суспільно-політичних проблем корупцію у вищих ешелонах влади назвали близько половини опитаних, водночас побутову корупцію серед найсерйозніших соціально-економічних проблем назвали близько чверті респондентів.

Якби парламентські вибори відбувалися найближчої неділі про свою безумовну або імовірну участь у них заявили 64,7% опитаних.

Оскільки ані список політичних сил, які братимуть участь у виборах, ані виборчі списки самих політичних сил ще не сформовані, як, власне і невідомо, чи відбуватимуться парламентські вибори найближчим часом, відповіді респондентів щодо електоральних намірів слід сприймати як ілюстративні: вони значною мірою залежать від того, які саме політичні сили і в якому складі підуть на вибори. Хоча, навіть зараз можна сказати, що беззаперечними лідерами електоральих симпатій є Партія регіонів і Блок Юлії Тимошенко.

Ставлення громадян до необхідності внесення змін до Конституції є досить невизначеним, проте серед опитаних переважає думка, що необхідно чітко розмежувати повноваження Президента і Прем’єр-міністра.

Ситуація з підтримкою громадянами діяльності політиків останнім часом помітно погіршилася: діяльність усіх предсавлених в списку політиків не підтримують більше половини опитаних.

Підтримка діяльності Вктора Ющенка постійно знижувалася протягом 2008 року і у жовтні досягла свого найнижчого рівня.

Рівень підтримки діяльності Ю.Тимошенко у березні-квітні 2008 року помітно знизився, порівняно з лютим, а у червні дещо знизився, порівняно з квітнем. У жовтні ці показники змінилися незначною мірою. 

Показники підтримки дій В.Януковича дещо гірші, ніж наприкінці минулого року. З початку року підтримка його дій змінюється незначним чином.

Протягом 2008 року спостерігається зниження підтримки дій Голови Верховної Ради України А.Яценюка.

У випадку проведення найближчої неділі президентських виборів беззаперечними лідерами з великим відривом від решти кандидатів були б Віктор Янукович і Юлія Тимошенко.

Більшість опитаних вважають, що Президент України Віктор Ющенко і Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко не виконують своїх передвиборних обіцянок.

Відповідаючи на питання щодо зовнішньої політики відносна більшість громадян підтримують ідею вступу України до Європейського Союзу. Більшість опитаних скептично ставляться до ідеї вступу України до НАТО. При цьому 45% громадян сьогодні зовсім не підтримують такий крок. Відносна більшість опитаних вважають за доцільне одночасне зближення як з західними країнами, так і з Росією.

Україна, 01034, м.Київ,вул.Володимирська, 46,

 офісний центр, 5-й поверх

тел. (044) 201 11 98,

тел./факс (044)201 11 99

e-mail: info@uceps.com.ua,

http://www.razumkov.org.ua