Київ. 23 жовтня. УНІАН. Експерти негативно оцінюють ймовірні наслідки дострокових виборів до Верховної Ради України, наголошуючи, насамперед, на погіршенні репутації України в міжнародній політиці.

Про це свідчать дані опитування 30 провідних українських політологів та політичних експертів, яке представив на прес-конференції в агентстві УНІАН ”Криза українського парламентаризму: справжні мотиви та стратегії політиків очима провідних політологів” голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень “Соціовимір”, директор Міжнародного інституту демократій Сергій ТАРАН.

Про те, що вибори погіршать імідж України на міжнародній арені заявили половина (50%) опитаних експертів. Крім того, експерти вказали, що вибори послаблять авторитет інститутів державної влади в суспільстві (43,3%), а також можуть призвести до посилення авторитарних тенденцій в Україні (37,3%).

Відео дня

Разом з тим, третина експертів (30%) переконана, що вибори загострять політичне протистояння в країні.

Здебільшого експерти були не схильні відзначати позитивні наслідки проведення дострокових виборів. У те, що вибори сприятимуть зміцненню демократичних інституцій в Україні вірять 16,7% експертів, а у те, що в результаті виборів буде подолана політична криза в країні вірять лише 13,3% опитаних Жоден з опитаних експертів не вважає, що вибори сприятимуть мінімізації впливу глобальної економічної кризи на Україну.

Експерти також вказували на інші (23% відповідей) результати дочасних виборів до парламенту. Серед власних варіантів відповідей, експерти, зокрема, відзначили, що “вибори дозволять сформувати більш збалансовану основу для законодавчої і виконавчої ланки, що створить підґрунтя для подальшого розвитку країни і уникнення кризи” ( експерт А.ЄРМОЛАЄВ), “вибори не вплинуть на якість політики, вони приведуть до появи радикальних сил, які зараз не представлені в парламенті” (експерт Т.КІНЬКО).

“До речі, очікування на радикалізацію українських політичних сил це теж є тенденція, яка існує в експертному середовищі. На тлі розчарування українськими політичними партіями, процесами, експерти очікують появи радикальних сил”, - сказав С.ТАРАН. За його словами, це є посилання на міжнародний досвід, оскільки в багатьох перехідних демократіях за умови кризи парламентаризму, слабкості демократичних інституцій, браку досвіду серед українських громадян участі у політичних кампаніях, завжди з’являється загроза появи радикальних сил. “Це є закономірність, яка існує в усьому світі і в українському середовищі, серед експертів теж є побоювання, що, можливо, нові вибори призведуть до радикалізації процесу і появи нових радикальних сил, які можуть внаслідок цього потрапити в парламент”, - додав він.

С.ТАРАН також відзначив парадокс щодо дострокових парламентських виборів. “Якщо об’єктивно поглянути, то жодна політична сила в цих перевиборах не зацікавлена. В цьому не зацікавлені персонально депутати, для багатьох з яких є проблемою потрапляння в нові списки, в цьому не зацікавлені громадяни, тому що існує низький інтерес громадян до виборів, в цьому не зацікавлена міжнародна спільнота і, фактично, не зацікавлений Президент. В цьому не зацікавлений ніхто, але вибори, напевно, відбудуться. Це один з прикладів того, що буває, коли всі сторони не можуть між собою домовитись, а головне дотриматись домовленостей і як наслідок цього, відбуваються ті явища, яких не хотіла б кожна сторона”, - зазначив він.

В опитуванні взяли участь, зокрема, Володимир ФЕСЕНКО, Андрій ЄРМОЛАЄВ, Дмитро ВИДРІН, Олександр ДЕРГАЧОВ.