Київ. 21 жовтня. УНІАН. Президент України Віктор ЮЩЕНКО юридично відповідатиме у разі неоголошення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою з питань вступу України до НАТО і поглиблення співпраці в рамках Єдиного економічного простору.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив депутат з фракції Партії регіонів Нестор ШУФРИЧ.

Він нагадав, що кілька років тому Соціал-демократична партія (об`єднана), членом якої він був свого часу, ініціювала і зібрала майже 4,5 млн. підписів громадян (при необхідних 3 млн.) за проведення відповідного референдуму.

Відео дня

29 грудня 2006 року Центральна виборча комісія підписала протокол про дотримання умов і наявність підстав для призначення референдуму за народною ініціативою. Проте, за словами депутата, Президент проігнорував це рішення, і не оголосив про проведення референдуму, чим грубо порушив свої обов`язки гаранта реалізації прав і свобод громадян. У зв`язку з цим група народних депутатів звернулася до Конституційного Суду з проханням роз`яснити, чи є обов`язком Президента оголошувати проведення референдуму за народною ініціативою, якщо він ініційований з дотриманням усіх необхідних законодавчих вимог. Сьогодні на своєму засіданні Конституційний Суд підтвердив, що за таких умов Президент зобов`язаний оголосити референдум.

Н.ШУФРИЧ заявив, що рішення суду є перемогою всіх громадян України.

Крім того, депутат подякував своїм колегам з Партії регіонів за допомогу в організації збору підписів, а також за допомогу в підготовці конституційного подання.

Н.ШУФРИЧ сподівається, що після сьогоднішнього рішення КС В.ЮЩЕНКО оголосить про проведення відповідного референдуму. За словами депутата, якщо ж цього не відбудеться і зараз, то, «окрім моральної відповідальності, В.ЮЩЕНКО повинен понести і юридичну відповідальність».

Як повідомляв УНІАН, сьогодні КС ухвалив рішення, що Президент України зобов`язаний оголосити проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, якщо він ініційований з дотриманням встановлених Конституцією і законами вимог щодо організації і порядку проведення референдумів.