Київ. 16 жовтня. УНІАН. Голова Державного комітету України у справах національностей та релігій Олександр САГАН заявляє, що на сьогодні чиниться тиск з боку правоохоронних органів на діяльність комітету. Про це він сказав на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, фактично деякі правоохоронні органи намагаються підмінити функції діяльності комітету. Зокрема, зазначив О.САГАН, за фактом надання статусу біженця відкриваються кримінальні справи.

“Відбувається нонсенс, державою і законом комітету визначено надавати статус біженця, ми виконуємо свою роботу. Комусь це не подобається і, не використавши законний шлях, тобто через суд, оскарження цього рішення, починається прямий тиск на керівництво комітету, його співробітників з тим, щоб змусити відмовитися від ухваленого рішення”, - сказав він, додавши, що на сьогодні Генпрокуратура навіть бере на себе функції визначати чи достойні ці люди отримати статус біженця. Зокрема, О.САГАН повідомив, що 23 травня було здійснено екстрадицію до Росії 4 російських громадян, які на момент екстрадиції перебували в процесі надання статусу біженця в Україні. Крім того, 13 лютого цього року співробітниками ГУБОЗ МВД України був затриманий громадянин Росії Ровшан ДЖАНІЄВ, який на даний час перебуває в Чернігівському СІЗО в очікуванні екстрадиції в Азербайджан, не зважаючи на те, що йому наданий статус біженця.

Відео дня

“На сьогодні ми підійшли до межі правової вакханалії, коли ситуація з надання статусу біженця виходить з-під контролю і ми, як державний комітет, не можемо на неї впливати”, - зазначив О.САГАН.

На його переконання, якщо Україна не змінить ставлення до цього питання, то дуже швидко втратить статус безпечної країни для біженців. О.САГАН також повідомив, що комітет розглядає 2,5-3 тис. справ на рік і надає статус біженця 35-40 особам.

Крім того О.САГАН зазначив, що Комітет переживає рейдерську атаку з боку МВС щодо пунктів тимчасового розміщення біженців. “Іде протистояння і ми фактично не можемо виконувати якісно свої функціональні обов’язки”, - сказав він.

О.САГАН також зазначив, що на сьогодні питаннями міграції в Україні займається 7 установ, кожна з яких претендує на “абсолютні підходи у вирішенні цих питань”. “Ситуація є ненормальною, ми виступаємо за те, щоб була створена державна міграційна служба України як єдиний центральний орган виконавчої влади з підпорядкуванням Кабінету міністрів або якійсь іншій установі”, - додав він.