Київ. 15 жовтня. УНІАН. В Україні з 1 січня 2010 року вводиться посвідка водія на право керування мопедом.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив перший заступник начальника Департаменту ДАІ МВС України Сергій ЛЕВЧЕНКО, коментуючи Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху».

«Мопеди з 1 січня 2010 року підлягатимуть обов`язковій державній реєстрації як транспортні засоби. Людина зобов`язана пройти навчання в автошколі, щоб одержати посвідку водія на керування транспортними засобами категорії А1», - сказав С.ЛЕВЧЕНКО.

Відео дня

При цьому, за його словами, на отримання посвідки водія на право керування мопедами можуть претендувати громадяни у віці з 16 років.

Як повідомляв УНІАН, 14 жовтня Президент України Віктор ЮЩЕНКО підписав закон України №586–VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху», прийнятий Верховною Радою 24 вересня 2008 року.

Законом, зокрема, вводяться як вид адміністративного стягнення «громадські роботи», позбавлення права керування транспортним засобом на термін 10 років, відповідальність власників (співвласників) транспортних засобів, тимчасове вилучення посвідки водія, талона про проходження державного технічного огляду, ліцензійної картки на транспортний засіб і тимчасове затримання транспортних засобів.

Також законом суттєво збільшено розміри штрафів за порушення на дорогах. Так, мінімальний штраф за порушення правил користування ременями безпеки і порушення правил дорожнього руху пішоходами становитиме від 51 до 85 грн. Водночас максимальний штраф за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп`яніння становитиме від 2550 до 3400 грн.

Крім того, законом передбачається введення і використання спеціальних технічних засобів, що працюють в автоматичному режимі і мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, засобів фото- і кінозйомки, відеозапису фіксації порушень правил дорожнього руху.