Київ. 9 жовтня. УНІАН. Верховна Рада України 6-го скликання має працювати до обрання наступного парламенту.

Про це заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН перший Президент України Леонід КРАВЧУК.

Він висловив переконання, що парламент 6-го скликання за шістдесят днів, що залишилися до дострокових виборів, має ухвалити низку важливих для країни рішень.

Відео дня

“Сьогодні світ знаходиться у фінансово-економічній кризі, й відголоси доходять вже й до України, тому рішення в цей час мають бути особливо відповідальні”, - наголосив Л.КРАВЧУК.

Також парламент має ухвалити зміни до виборчого законодавства, зокрема, передбачити “відкриті списки”. За словами Л.КРАВЧУКА, люди не повинні знову “обирати кота в мішку”.

Він категорично не погодився з думками деяких експертів, що після указу Президента про припинення повноважень ВР, Рада не може збиратися на пленарні засідання. Перший Президент зачитав 90 статтю Конституції України де наголошується, що повноваження Верховної Ради України припиняються у день відкриття першого засідання Верховної Ради України нового скликання.

“Це означає, що ВР працює й має всю повноту повноважень”, - наголосив він. Зауваживши, що не розуміє філософію Секретаріату Президента, яка полягає в тому, що з дня видання президентського указу парламент є нелегітимним, як це було під час попередніх дострокових виборів. “Цей комізм, ці танці на Конституції, які відбулися під керівництвом тих політичних сил, які вирішили провести дострокові парламентські вибори у 2007 році, призвели до того, що у суспільстві склалася думка, що з припиненням повноважень ВР припиняються її дії. Це неправильно, це помилка”, - сказав Л.КРАВЧУК, додавши, що у державі не може певний час бути відсутня гілка влади. “А якщо якась надзвичайна ситуація?”, - запитав він.

Л.КРАВЧУК вважає, що в Секретаріаті Президента не хочуть щоб парламент працював, оскільки “всього на світі бояться”. “Бояться ТИМОШЕНКО, бояться ще чогось, бояться руки Москви – всього на світі бояться. Не потрібно боятися, потрібно дотримуватись законів і Конституції”, - підкреслив він.

Коментуючи слова Голови Верховної Ради Арсенія ЯЦЕНЮКА про те, що він відкрив сьогодні останнє засідання парламенту, Л.КРАВЧУК зауважив, що А.ЯЦЕНЮК “як голова Верховної Ради, а не хлопчик в штанцях, має читати Конституцію, дотримуватися її, вимагати її дотримання від інших”.