Прес-реліз до прес-конференції ТОВ „Комплекс Агромарс”, яка пройшла в УНІАН 9 жовтня, про заходи, що вживаються підприємством по виконанню вимог природоохоронного законодавства

ТОВ „Комплекс Агромарс” (т.м. „Гаврилівські курчата”) – це кожний п’ятий бройлер вітчизняного виробництва та 10 відсотків валової продукції Київської області. На сьогодні підприємством вживаються заходи по дальшому нарощуванню обсягів виробництва м’яса птиці.

При цьому ведеться послідовна робота по зниженню техногенного навантаження на довколишнє природне середовище. Природоохоронна робота на підприємстві продиктована не лише прагненням відповідати міжнародним нормативам, а й турботою про рідний край. Всю цю роботу в господарстві координують фахівці відділу з екологічної безпеки. За станом атмосферного повітря та води в місцях розташування виробничих об’єктів Київською обласною санепідемстанцією та Дніпровським басейновим управлінням водних ресурсів ведеться постійний моніторинг. Підприємство має дозволи оформлені у відповідності із законодавством на спецводокористування, викиди в атмосферне повітря та на утворення і розміщення відходів. Ведеться робота по отриманню ліцензії на користуванню надрами (водою). Впродовж 2006-2008р.р. на підприємстві здійснено цілий ряд практичних заходів щодо мінімізації негативного впливу процесів вирощування птиці та виробництва м’яса на довкілля. За цей час витрати компанії на охорону навколишнього природного середовища склали понад 50 мільйонів гривень.

Відео дня

В першу чергу в результаті впровадження новітніх технологій вдалося серйозно підвищити ефективність роботи біологічних очисних споруд, які свого часу були побудовані для очистки стоків житлового масиву села Гаврилівка Вишгородського району. Після реконструкції в 2002 році їх потужність було доведено до очистки 2100м3 стоків на добу.

В 2006 році було суттєво зменшено навантаження на діючі очисні споруди за рахунок переоснащення цеху попередньої очистки стоків забійного цеху із застосуванням технології та обладнання голландської фірми „Newhouse Water Technologies". Завдяки системі флокуляції та флотації вміст зважених речовин у стоках знизився на 70 відсотків, жирів та білків - на 60-80 відсотків.

Тоді ж на очисних спорудах було застосовано біологічні фільтри, які дозволили суттєво скоротити винос відпрацьованого мулу із аеротенків до біоставків. 

І, нарешті, в кінці 2007 року державною комісією введено в експлуатацію третю чергу нового комплексу очисних споруд – біологічні ставки, площею 10 га, які серйозно покращили очищення води перед її скидом з діючих очисних споруд в притоку річки Ірпінь - річку Кізка. Цьому сприяло впровадження рекомендацій Харківського інституту екологічно-безпечного природокористування, які були розроблені ще в 2006 році.

Враховуючи плани по розширенню виробництва м’яса птиці, в господарстві з 2006 року ведеться будівництво нового комплексу очисних споруд по очистці 8 тис.м3 стоків за добу та споруд по компостуванню 75 тисяч тонн використаної підстилки з одержанням цінного органічного добрива. У відповідності з договорами будівельні підрозділи „Київміськбуду”, які споруджують ці об’єкти, здадуть їх в експлуатацію на початку 2009 року.

Не менш важливим аспектом природоохоронних заходів підприємства є робота по зменшенню викидів шкідливих речовин в атмосферне повітря. Для оцінки впливу вирощування птиці на оточуюче природне середовище в місцях розміщення бройлерних ферм, на замовлення підприємства інститутом гігієни та медичної екології ім. О.М.Марзеєва АМН України в 2006-2007 роках було проведено спеціальні дослідження, які підтвердили безпечність цього виробництва для людей та природи. Однак, фахівці господарства продовжують вести пошук та удосконалюють виробництво з метою  скорочення викидів в атмосферне повітря. Так, застосоване в технології обладнання німецької компанії „Big Dutchman” дозволяє суттєво скоротити обсяги викидів від спалювання газу, що використовується для обігріву пташників, та аміаку і сірководню, які виділяються в процесі вирощування птиці.

Всі відходи виробництва м’яса у відповідності з договорами утилізуються на семи ветсанзаводах Мінагрополітики України (Сквирському, Тульчинському, Хмельницькому, Шепетівському, Лебединському, Костопільському), які виготовляють з відходів м’ясо-кісткове борошно. Впродовж 2007 року на ці цілі затрачено близько 3 млн. грн.

В природоохоронних цілях на території господарства за останні два роки висаджено близько 50 тисяч саджанців сосни, 3 тисячі саджанців дуба, 150 ялин, 4 тисячі саджанців берези, горобини і чагарників. І ця робота триває.

З метою поліпшення екологічного стану довкілля в місцях, де розташовані виробничі підрозділи ТОВ „Комплекс Агромарс”, та пошуку ефективних технологій утилізації відходів виробництва, підприємством укладено угоду з Інститутом агроекології УААН.

Діяльність та подальший розвиток ТОВ „Комплекс Агромарс” з потужнім та ефективним механізмом екологічної безпеки створює здорову конкуренцію іншим підприємствам Київщини. Це сприяє вирішенню цілого ряду гострих соціальних питань, а саме, створенню нових робочих місць та зростанню доходів населення, наповненню продовольчого ринку дешевими і якісними вітчизняними продуктами харчування, зростанню доходів державного та місцевих бюджетів, розвитку території регіону.

Для ТОВ „Комплекс Агромарс” екологія виробництва – це обширна область дій. Це і контроль за впливом на навколишнє середовище, і безпека умов праці, і захищеність працівників від професійних захворювань, і екологічно безпечна продукція.

Забезпечення цих складових настільки ж важливо для розвитку компанії, як і підвищення економічної ефективності виробництва та зростання благополуччя її працівників.

Генеральний директор

ТОВ «Комплекс Агромарс»                                       Марченко О.А.