Київ. 8 жовтня. УНІАН. Верховний суд України у вівторок, 7 жовтня, задовольнив касацію ТОВ «ВВД» і спрямував на повторний розгляд справу про банкрутство НАЕК «Енергоатом» в суд першої інстанції.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив юридичний представник ТОВ «ВВД» Вячеслав ЛИЧ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, суд взяв до уваги висновки експертизи, яка визнала підробленою заяву, нібито подану директором компанії ТОВ «ВВД» Георгієм ПОЛІЩУКОМ, про відмову компанії від статусу кредитора в рамках справи про банкрутство НАЕК «Енергоатом».

Відео дня

Тому суд, як повідомив юрист, вирішив скасувати постанову Вищого господарського суду України від 15 липня ц.р. і визначення Госпсуду Києва від 23 листопада 2007 року в частині виключення ТОВ «ВВД» зі списку ініціюючих кредиторів.

«По суті, цим рішенням фактично відновлено справу про банкрутство «Енергоатома», – сказав В.ЛИЧ.

Він зазначив, що, попри мораторій на банкрутство підприємств ТЕК (закон №2711) і законодавчу заборону запроваджувати щодо таких компаній, як «Енергоатом», процедури санації та ліквідації, відновлення справи про банкрутство дає надалі право зацікавленим кредиторам вимагати погашення заборгованості.

«Ми розуміємо, що ця перемога поки є швидше моральною. Але все-таки нас турбує тенденція політики компанії за жодних умов не розраховуватися з певними кредиторами», – сказав юрист.

Як повідомляв УНІАН, Вищий господарський суд 15 липня розглянув і відхилив касаційну скаргу ТОВ «ВВД» на рішення Господарського суду Києва від 23.11.2007 у справі № 43/167 про банкрутство ДП НАЕК «Енергоатом».

ТОВ «ВВД» оскаржило виключення його зі складу кредиторів і заявляло, що його заява про відкликання кредиторських вимог не є оригіналом.

Попередню справу про банкрутство компанії було закрито 2007 року через відкликання кредиторами своїх заяв. 11 кредиторам - ТОВ «РКМ&Г», ТОВ «Центр-Таврида», ЗАТ «Укртатнафта», ВАТ «Донецькобленерго», ВАТ «Ерко-Запоріжжя», КП «Фірма «Тарас», ТОВ «Налагоджувальне монтажне підприємство по Запорізькій АЕС», АТ «Електропівденьмонтаж-10», ЗАТ «Альтаїр», українсько-андорське підприємство «АМП», ВАТ «Атомсервіс» - погасили заборгованість за договорами новації на загальну суму близько 90 млн. грн.

Підставою до виключення ТОВ «ВВД» зі складу кредиторів була заява від імені директора компанії Г.ПОЛІЩУКА, яку, заявляють у самій компанії, експертиза згодом визнала підробленою.

Згодом рішення суду про стягнення на користь ТОВ «ВВД» 60,22 млн. грн. було оскаржено «Енергоатомом» за недавно виявленими обставинами і 22 січня 2008 р. скасовано за наслідками розгляду Господарським судом Києва.

Довідка УНІАН. ДП «НАЕК «Енергоатом» - найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва понад 50% у загальному обсязі виробництва електроенергії України.

Компанія об`єднує чотири діючі українські атомні електростанції з 15 енергоблоками встановленою потужністю 13888 МВт.

На НАЕК «Енергоатом» покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни.