Київ. 2 жовтня. УНІАН. Колектив Рівненської сірникової фабрики, єдиний виробник сірників в Україні, вимагає від уряду та Міністерства економіки України відновити антидемпінгові мита на імпорт сірників з Росії та Білорусі.

Про це заявив директор фабрики Михайло КОСАРЄВ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, 27 вересня закінчився термін дії антидемпінгових мит щодо сірників російського та білоруського виробництва.

Відео дня

“З 27 числа в нас почалися дуже великі проблеми. Згідно із законом про захист національного товаровиробника, фабрика подала заяву в Мінекономіки про перегляд антидемпінгових мит на імпорт сірників з Росії та Білорусі. Мінекономіки зробило тихий саботаж - з травня місяця воно не розглянуло нашої заяви”, - сказав директор фабрики.

Водночас 26 вересня "Мінекономіки ухвалило в односторонньому порядку рішення проти нашої заяви, тобто скасувала мита на ввезення сірників", - зазначив він.

М.КОСАРЄВ вважає, що це була “спланована акція проти українського виробника”.

На знак протесту 1 жовтня близько 110 працівників фабрики провели пікетування біля Міністерства економіки та офісу БЮТ.

“Ми все-таки домоглися зустрічі з міністром економіки паном ДАНИЛИШИНИМ, він нас прийняв, вислухав. Ми спробували аргументувати наші претензії, що департамент антидемпінгових розслідувань неправомірно й однобоко підійшов до наших питань”, - уточнив директор фабрики.

М.КОСАРЄВ також повідомив, що нині фахівці фабрики готують додаткові фінансові розкладки до заяви, які показують, що без запровадження мита на російські та білоруські сірники фабрика просто не існуватиме.

Він вважає, що якщо Мінекономіки скасує мито на імпортні сірники, то не “буде українського сірника на ринку”. За даними М.КОСАРЄВА, фабрика займає 18% вітчизняного ринку сірників.

Директор фабрики пояснив, що 2007 року експорт сірників з Росії та Білорусі здійснювався за цінами значно нижчими, аніж на внутрішньому ринку. За даними ДП “Укрпромзовнішекспертиза”, середня експортна ціна російських сірників становила 8,04 дол. за 1 тис. коробок, ціна на внутрішньому ринку - 9,7 дол., вартість білоруських сірників - 7,5 дол. і 8,55 дол. відповідно.

Водночас, за даними М.КОСАРЄВА, беззбиткова вартість 1 тис. коробок українськиів сірника становить 70 грн.

Високу собівартість вітчизняних сірників він пояснює подорожчанням основної сировини для їх виробництва: фосфору - на 10%, картону - на 20%, парафіну - на 20%, а також зростанням вартості енергоносіїв.

За даними директора підприємства, виробництво, яке не працювало два дні на час пікетування, планується запустити сьогодні о 14.45.

М.КОСАРЄВ зазначив, що за два попередні місяці збитки фабрики становили близько 500 тис. грн., а запасу сірників на складах вистачить на 2 місяці.

Довідка УНІАН. Рівненська сірникова фабрика (м. Березне, Рівненська область) - єдиний в Україні виробник сірників.

ДП “Рівненська сірникова фабрика” і ТОВ “Українська сірникова фабрика” розташовані на одній території та працюють за договором про спільне виробництво сірників. Загалом на виробництві зайнято близько 300 осіб. Фабрика експортує свою продукцію в країни Балтії, Польщу, Румунію.