Київ. 30 вересня. УНІАН. Український Фонд соціальних інвестицій в 2002-2008 роках за підтримки Світового банку реалізував в Україні 676 проектів з відновлення об`єктів соціально-комунальної інфраструктури в різних регіонах країни.

Про це повідомив заступник Голови Верховної Ради України, голова наглядової ради Українського фонду соціальних інвестицій в 2005 році Микола ТОМЕНКО сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Це найуспішніший в Україні проект. На жаль, Міністерство праці й соціальної політики і уряд України не були активними, щоб переконати в ефективності такого проекту. Нам потрібно було б іти далі в переговорному процесі зі Світовим банком і продовжувати цей проект зі Світовим банком як ефективний проект», - сказав М.ТОМЕНКО.

Відео дня

Водночас, за його словами, зараз кошти для продовження реалізації проектів через Український фонд соціальних інвестицій надаватиме уряд Німеччини на безповортоній основі. «Я знаю, що зараз уже й інші країни розглядають можливість своєї соціальної співпраці через Український фонд соціальних інвестицій», – додав він.

На думку віце-спікера парламенту, соціальні субсидії з бюджету зараз використовуються неефективно. «Необхідно використовувати досвід роботи фонду для оптимізації і ефективності використання бюджетних коштів», - переконаний М.ТОМЕНКО.

Він вважає, що ефективною була формула фінансування проектів, коли за рахунок Фонду оплачувалось до 90% вартості кожного об`єкту, а вклад територіальної громади становив не менш як 10%. «При цьому сама громада мала визначити перелік тих соціальних проблем, які потрібно негайно вирішити, і погоджувати його з Фондом. Завдяки цьому успішно реалізовувались й соціальні послуги для груп населення, найбільш схильних до ризику, - будувалися кризові центри, будинки групового проживання, міні-гуртожитки тощо», – пояснив він.

М.ТОМЕНКО вважає, що найбільш корисними для України стали інфраструктурні проекти з підвищення якості соціальних і комунальних послуг у селах і малих містах з населенням до 50 тис. осіб. «Такі проекти виконувались у найбільш соціально проблемних районах кожної області України і в Криму. Фондом було реалізовано 676 таких проектів, вартість яких більш як 55 млн. дол. Серед відреставрованих або новозбудованих об`єктів – школи, дитячі садочки, ФАПи, сільські медичні амбулаторії, сільські дороги й тому подібне», - повідомив віце-спікер.

У свою чергу виконавчий директор Фонду Віктор МІРОШНИЧЕНКО наголосив, що успішна реалізація проектів свідчить про те, що територіальні громади здатні самостійно вирішувати свої проблеми.

За його словами, місцеві громади, визначивши пріоритетні об`єкти, змогли самостійно залучити для їх будівництва або відновлення 9 млн. доларів. «Оцінка впливу нашої діяльності продемонструвала, що громади, з якими ми співпрацювали, набули практичного досвіду вирішення місцевих проблем, а головне – відчули ефективність власних зусиль», - додав він.

Довідка УНІАН. Фонд соціальних інвестицій є спільним проектом уряду України і Світового банку. Загальна сума інвестицій в 2002-2008 році становила 70 млн. дол. Проект завершено в липні 2008 року.