Київ, 23 вересня. УНІАН. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна КАРПАЧОВА вимагає від Генеральної прокуратури України порушити кримінальну справу про доведення до розпродажу судна “Перекопський”, яке зараз заарештовано у порту Буенос-Айреса (Аргентина) на вимогу позову українського приватного підприємства «Вектор» (місто Одеса) до Федерального суду Аргентини.

Про це Н.КАРПАЧОВА повідомила сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

“Це судно ще під українським прапором, але воно вже заарештовано в порту Буенос-Айреса і фактично чиновники вже “вирішили” його продати, як були розпродані всі судна ЧМП Одеси”, - сказала Н.КАРПАЧОВА.

Відео дня

Омбудсман переконана у необхідності порушення кримінальної справи за доведення судна “Перекопський” для майбутнього продажу. “Відкати, як-то кажуть, вже окреслені по цій справі. Змова відбулася. Я вважаю, що це є справою честі і гідності Президента, прем’єр-міністра, міністра транспорту, генерального прокурора, омбудсмана і журналістів, щоб не дати чиновникам, які вже все підготували, і навіть знищили документи, розпродати судно”, - додала вона.

За її словами, моряки судна “Перекопський” назвали прізвища зацікавлених у продажу корабля. “Це відомі чиновники середньої ланки Міністерства транспорту. Вони ніколи не змінюються – змінюються міністри, заступники, а сірий, нікому невідомий чиновник середньої ланки як розкручував свої кримінальні справи проти держави, проти її інтересів, продовжує робити свої чорні справи”, - вважає Н.КАРПАЧОВА.

Як повідомляв УНІАН, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Н.КАРПАЧОВА під час візиту до Аргентинської Республіки зустрілася з моряками українського судна «Перекопський».

За її словами, команда судна у складі восьми українських моряків вже другий рік намагається врятувати від чергового продажу судна під українським прапором, відстояти своє право на отримання належної заробітної платні і потому повернутися на Батьківщину. Водночас в Україні родини моряків ведуть боротьбу з одеським державним підприємством «Чоразморшлях» – власником «Перекопського».

Водночас українське приватне підприємство «Вектор» (місто Одеса) звернулося із позовом до Федерального суду Аргентини з вимогою затримати судно у разі його спроби залишити країну. Позивач домагається отримати близько 150 тис. доларів за нібито проведені раніше на судні ремонтні роботи.

Одночасно подано позов щодо другого боргу – за неправильне митне оформлення українського судна: він сягає 12 млн. аргентинських песо (майже 4 млн. доларів США). Але аргентинський консорціум порту Кекен – орендар «Перекопського» – налаштований навіть покрити цей борг, аби вивести з-під можливих санкцій українське судно.

Судно “Перекопський” ще два-три роки тому приносило українській державі понад 2 млн. доларів щороку (180 тис. доларів щомісячного прибутку). Судно більш як 12 років бездоганно працювало за кордоном.