Київ. 16 вересня. УНІАН. Всеукраїнське об’єднання “Свобода” організовує збір підписів під вимогою призначити Всеукраїнський референдум за народною ініціативою щодо зміни статусу Криму з автономії на обласний.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова ВО «Свобода» Олег ТЯГНИБОК.

“Свобода” на початку цього місяця ініціювала проведення Всеукраїнського референдуму за народною ініціативою і протягом найближчого тижня – між 20 та 28 числом – по всій Україні, по всіх областях будуть проведені збори ініціативних груп, які затвердять відповідні прізвища людей, які будуть збирати підписи. Сподіваємось, що органи місцевої влади, а також Центральна виборча комісія дадуть нам відповідні дозволи та підписні листи. Орієнтовно, в першій декаді жовтня ми розпочнемо трьохмісячний цикл збору підписів за проведення референдуму за народною ініціативою”, - сказав О.ТЯГНИБОК.

Відео дня

Лідер “Свободи” зазначив, що заради збереження цілісності України варто утворити Кримську область. Він також запропонував перетворити місто Севастополь у вільну економічну зону, “так званий порто-франко”. “Для того, щоб мешканці Севастополя могли заробляти на життя не через існування військової іноземної бази на їх території, а через можливість заробляння коштів, коли будуть входити в їх порт іноземні судна, через спрощену процедуру розмитнення, прикордонного контролю тощо”, - пояснив О.ТЯГНИБОК.

Він також закликав усі політичні і громадські партії національно-патріотичного спрямування долучитися до такої ініціативи “Свободи”.

“Буде Крим областю – не буде ніяких проблем з тим, що Крим можуть легко і просто від’єднати, як це може статися з автономією”, - підкреслив він.

Говорячи про загрози цілісності держави, політик також наголосив, що окрім Криму існують інші “вогнища, які є надзвичайно вибухонебезпечними”.

“Це є так звані міни сповільненої дії, які були встановлені, ще коли розвалювався Радянський Союз”, - сказав О.ТЯГНИБОК, зазначивши, що йдеться про Закарпаття та південно-східні регіони України.

Як повідомляв УНІАН, на початку вересня ц.р. ВО “Свобода” заявила, що виступає за зміну автономного статусу Криму на обласний і скасування спеціального статусу міста Севастополя.

О.ТЯГНИБОК висловив переконання, що цей статус був наданий неправомірно і подальше існування кримської автономії і спеціального статусу м. Севастополь може призвести до поглиблення як внутрішньої, так і зовнішньої кризи в Україні.

“Ліквідувавши статус кримської автономії і спеціальний статус Севастополя ми позбавимо Кремль можливості застосувати відповідний маневр, який був застосований в Абхазії і Південній Осетії”, - зазначив О.ТЯГНИБОК.

27 червня ХІХ З’їзд Всеукраїнського об’єднання “Свобода” звернувся до Президента України Віктора ЮЩЕНКА та провідних українських політиків щодо зміни автономного статусу Криму на обласний і щодо скасування спеціального статусу м. Севастополя. Крім того, ”Свобода” надіслала телеграми голові Верховної Ради Арсенію ЯЦЕНЮКУ і головам фракцій коаліції демократичних сил у парламенті з вимогою внести у порядок денний 3-ї сесії ВР VІ скликання і поставити на поіменне голосування питання про призначення Всеукраїнського референдуму щодо зміни автономного статусу Криму та скасування спеціального статусу Севастополя.

Передбачалось, що в разі відмови внесення цього питання в порядок денний або негативного результату голосування, ВО “Свобода” організовуватиме збір підписів під вимогою призначити всеукраїнський референдум за народною ініціативою.