10.04.08р. Верховною Радою України було прийнято Закон "Про ратифікацію Протоколу про вступ до Світової організації торгівлі" №250-VI. Відповідно до статті 8 Протоколу Генеральним директором СОТ визначено 16 травня 2008 року датою набрання вказаним Протоколом чинності та відповідно набуття Україною членства у Світовій організації торгівлі.

По підкатегорії 8539 229010 «лампи розжарювання загального призначення» (надалі ЛЗП) ставку ввізного мита зменшено з 15%, але не менше 0.02 Євро за шт. до 10%. Отже, скасовано дієвий засіб від недобросовісних імпортерів, який зобов’язував сплачувати справедливі митні платежі і податки, що забезпечувало умови чесної конкуренції. Причиною введення комбінованого мита на ЛЗП у 2005р. були систематичні заниження імпортерами митної вартості. Для підтвердження заниженої митної вартості і декларування під іншими кодами недобросовісні імпортери часто використовують рішення судів, кожне з яких, дає право імпортерам протягом довгого періоду часу порушувати митне законодавство, тим самим завдаючи суттєвої шкоди державному бюджету та національним виробникам. Як приклади недобросовісних дій імпортерів можна навести тривалий імпорт ЛЗП походженням з Республіки Польща із заниженням як митної вартості у 2-3 рази, так і реальних обсягів імпорту до 30 разів та імпорт  з Китаю за допомогою судів ЛЗП без цоколя як «колби скляні для ламп розжарювання електричних 25W-100W із стеблом, провідниками, вольфрамовою ниткою, підтримувачами» - тобто як компонентів із заниженням митної вартості у 9-12 разів.

Принциповій позиції Дніпропетровської митниці були протиставлені судові рішення, в тому числі і Вищого адміністративного суду (Постановa від 27.05.2008р. по справі А18/15-07) в яких було аргументовано, що «колби …», а по суті безцокольні лампи не мають цоколя і, відповідно, не можуть бути вкручені в патрон і використовуватися в такому вигляді споживачами. Аналогічно, автомобіль без коліс – «кузов з …», оскільки не може їхати і т.д.

Відео дня

Загалом втрати бюджету у 2007р. внаслідок рішень судів становлять 6 890 300 грн.

02.07.08р. Верховним Судом України відмовлено Дніпропетровській митниці у допуску скарги до розгляду. Однак, 15.07.08р. до Верховного Суду України подано скаргу з цього приводу Генеральною Прокуратурою.

Після рішення ВАСу і відмови ВС відновилися поставки «колб…», але вже по ціні 2-3 центи, що у 2,2 рази більше як попередня, але все ще у кілька разів менше реальної вартості.

Завдяки принциповій та наполегливій позиції митних органів 22.07.08р. Державною митною службою України наказом №797 внесено зміни до «Пояснень до УКТ ЗЕД» від 31.01.04р. №68, де роз’яснюється, що товарна категорія ламп 8539 22 90 охоплює також лампи, подані у некомплектному, незавершеному чи розібраному вигляді, якщо вони мають основні властивості комплектного чи готового виробу».

Колектив національного виробника електроламп розжарювання ВАТ «Іскра» висловлює вдячність Дніпропетровській митниці, Державній митній службі України, які проявили принциповість у цьому питанні.

Ситуація з імпортом «колб…» з КНР була наведена як приклад. Заниження митної вартості при адвалерній ставці мита постійно було присутнім при імпорті в Україну ЛЗП. Інколи це також прикривалося рішенням судів. Подібна ситуація завдає шкоди національному товаровиробнику, який сплачує усі податки до державного бюджету і змушений конкурувати з недобросовісними імпортерами, які ухиляються від їх сплати.

Ментальність значної частини імпортерів, які працюють на тимчасовій основі, ухиляючись від сплати податків, не завжди принципова позиція тих чи інших державних органів при зниженні ставок ввізного мита і, особливо, скасуванні комбінованого мита дають негативні наслідки на становище національного виробника і на платежі до бюджету.

Тому відновлення комбінованого мита на ЛЗП є заходом, який піде на користь як державі, так і національному виробнику.

Довідка:

ВАТ «Іскра» – єдина в Україні потужна світлотехнічна компанія. Товарний асортимент підприємства налічує понад 280 видів ламп розжарювання спеціального та загального призначення, кварцево-галогенні, лампи-фари, мініатюрні та автомобільні, компактні люмінесцентні, натрієві та ртутні лампи.

У 2003 р. комісія органу сертифікації здійснила оцінку виробництва та остаточну перевірку системи управління якістю на ВАТ «Іскра». На основі висновків комісії  підприємству було вручено сертифікат на систему управління якістю, що відповідає вимогам ДСТУ ISO 9001-2001 (ISO 9001:2000).

У квітні 2006 року до здобутків підприємства в контролі за якістю додались сертифікати відповідності CE і TÜV GS на лампи загального призначення та сертифікат CE, TÜV GS відповідності ЕМС на компактні люмінесцентні лампи торгової марки «Volta». Сертифікати були вручені на основі обстеження виробництва ВАТ «Іскра» та позитивних результатів випробувань у лабораторії міжнародного органу із сертифікації «TÜV Rheinland» (м. Будапешт). Це дало можливість виходу продукції нашого заводу на ринки Євросоюзу під власними брендами.

У 2006 та 2008 рр. «Іскра» гучно заявила про себе на всесвітньо відомій виставці «Ligth+Building» («Світло+Будівництво»), що проходила в німецькому місті Франкфурт-на-Майні. Своєю присутністю ми довели серйозність намірів бути серед основних гравців на європейському світлотехнічному ринку. Лампи від «Іскри» світять не лише в Україні, але й 33 країнах світу.

У вересні 2006 р. «Іскра» стала переможцем конкурсу «Обличчя міста–2006» у номінації «Львів промисловий».

Кількість працюючих на підприємстві складає близько 2500 чол.