Київ. 10 вересня. УНІАН. У 2009 році, в розпал президентських перегонів в Україні, посилена угода з Європейським Союзом навряд чи буде підписана.

Таку думку висловив на прес-конференції в УНІАН голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир ФЕСЕНКО.

Політолог звернув увагу на те, що напередодні вчорашнього самміту у Парижі були відчутні завищенні очікування від нього. “Всі чекали чомусь, що буде угода (підписана)”,- наголосив В.ФЕСЕНКО. Він нагадав, що ЄС ще до початку політичної кризи в Україні подавав сигнал, що не варто очікувати підписання угоди “про асоціацію” вже у вересні. “Я думаю трохи переграли і політики, і журналісти, що вже у вересні могла б бути нова угода між Україною та ЄС, що нам могли надати європейську перспективу. Звісно, нинішня політична криза вона погіршила ставлення в ЄС до України, але я б не сказав, що це кардинально вплинуло на підсумки самміту”, - наголосив В.ФЕСЕНКО. Він підкреслив, що результат був відомий ще до початку самміту.

Відео дня

Політолог скептично поставився до вчорашнього прогнозу Президента України про те, що угода буде підписана у другому півріччі наступного року. “Я вам скажу свою суб’єктивну точку зору, якщо до середини наступного року не буде ясним, як будуть розвиватися події навколо президентських виборів, хто і як буде керувати, зокрема, українською зовнішньою політикою починаючи з 2010 року - я не думаю, що ця угода буде підписана в другій половині наступного року в розпалі президентської виборчої кампанії”, - наголосив В.ФЕСЕНКО.

Він не виключає, що це буде навіть певним сигналом ЄС для українського політикуму щодо необхідності домовитись між собою про європейські перспективи країни. “Поки немає чого драматизувати, поки відносини з ЄС розвиваються нормально”, - наголосив він.

В.ФЕСЕНКО не виключає, що така ж “відкладена відповідь” як на паризькому самміті буде і у грудні щодо надання Україні плану дій щодо членства в НАТО.

В свою чергу директор Інституту стратегічних досліджень Юрій РУБАН наголосив, що на вчорашньому самміті Україна отримала дуже важливий сигнал – визнання своєї європейськості. На його думку, це може мати цілком реальні позитивні наслідки для подальшого діалогу між ЄС та Україною, в тому числі мати позитивні економічні та політичні наслідки для України.

Водночас, він не виключив, що Україна може втратити свій шанс, оскільки політична криза в державі напряму негативно впливає на європейські перспективи держави. Ю.РУБАН зауважив, що є загроза повернення у ситуацію 2003 року, коли один з чільників ЄС дорікав тодішньому президенту України Леоніду КУЧМІ, що в Україні грають не за правилами. “Сьогодні така ситуація спостерігається в парламенті”, - зауважив Ю.РУБАН.

Як повідомлялось, 9 вересня у Парижі відбувся XII самміт Україна-ЄС. По завершенню самміту Президент України В.ЮЩЕНКО висловив думку, що угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом буде підписана у другому півріччі 2009 року.