Київ. 10 вересня. УНІАН. Провідний український виробник ламп розжарювання загального призначення – ВАТ «Іскра» (Львів) виступає за збереження комбінованого митного збору на імпорт до України цієї продукції.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив інвестиційний радник ВАТ «Іскра» Мирон КОСТІВ.

За його словами, тільки збереження комбінованого митного збору, за наявності якого за кожну лампу, що ввозиться в Україну, необхідно було заплатити 2 євроценти, дасть змогу захистити вітчизняного виробника ламп від несумлінних імпортерів, які занижують митну вартість свого товару.

Відео дня

Як повідомляється в прес-релізі ВАТ «Іскра», 10 квітня 2008 року Верховна Рада України прийняла Закон "Про ратифікацію Протоколу про вступ до Світової організації торгівлі" (№250-VI), внаслідок чого ставка ввізного мита на лампи розжарювання була зменшена з 15%, але не менш як 0,02 євро за 1 шт., до 10%.

«Причиною запровадження комбінованого мита на лампи розжарювання загального призначення 2005 року були систематичні заниження імпортерами митної вартості, що завдавало суттєвої шкоди державному бюджету та національним виробникам», - наголошує у прес-релізі ВАТ «Іскра».

Зокрема, за даними М.КОСТІВА, впродовж тривалого часу з Польщі до України поставлялися лампи, митна вартість яких була занижена в 2-3 рази, а реальний об`єм їх імпорту - в 30 разів.

Крім того, по словах інвестиційного радника ВАТ «Іскра», з Китаю до України поставлялися фактично готові лампи без цоколя, які проходили в митних деклараціях як скляні колби для ламп розжарювання, при цьому їх реальна вартість була занижена в 9-12 разів. «У Україні до таких ламп залишалося тільки приклеїти цоколь», - відзначив він.

Сьогодні, по словах М.КОСТІВА, імпорт ламп в Україну з Китаю під виглядом колб припинено завдяки діям Дніпропетровської митниці, але в майбутньому несумлінні імпортери можуть відновити спроби ввезення ламп за заниженою вартістю.

«Тільки відновлення комбінованого мита на імпорт ламп розжарювання дасть змогу уникнути втрат держбюджету і захистить українських виробників», - переконаний М.КОСТІВ.

Довідка УНІАН. ВАТ «Іскра» - найбільший виробник світлотехніки в Україні. Асортимент підприємства налічує понад 280 видів ламп розжарювання спеціального та загального призначення, кварцево-галогенні, лампи-фари, мініатюрні та автомобільні, компактні люмінесцентні, натрієві та ртутні лампи.

Підприємство має сертифікат на систему управління якістю ISO 9001-2001 (ISO 9001:2000).

2008 року підприємство виготовило 220 млн. ламп, що на 10% менше, аніж за підсумками 2007 року.

На підприємстві працює близько 2,5 тис. осіб.