Київ. 4 вересня. УНІАН. 15-21 вересня у Львові відбудеться Тиждень актуального мистецтва “7”.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив куратор проекту Андрій ЛІНІК.

За його словами, аналогів такої події в мистецькому житті України ще не було. Тиждень актуального мистецтва "7" планується зробити щорічним великим проектом актуального мистецтва (contemporary art), покликаним пропагувати і розвивати як українське так і світове сучасне мистецтво.

Відео дня

За задумом організаторів, проект презентуватиме культуру України не через усталені уявлення традиціоналізму, соцреалізму чи кітчу, а як повноцінну сучасну культуру з відповідними тенденціями в мистецтві, креативності та розвитку. “7” – це спроба згуртувати українських митців, які творять у просторі актуального мистецтва, і закласти підвалини для генерування сучасного дискурсу у вітчизняній культурі.

Тиждень актуального мистецтва має на меті подолання кризи міжкультурної комунікації, подолання бар`єру "митець-суспільство", розвиток міждисциплінарної співпраці, регенерування засобами мистецтва унікальних об`єктів міста.

За словами творців проекту, появі у Львові Тижня актуального мистецтва "7" передували проекти "Холод", "Арт-Депо" та "Декларація порожнечі" (на фестивалі "ГогольФест"), які упродовж року організував "Інститут Актуального Мистецтва".

Згідно з програмою Тижня, протягом семи днів відбуватимуться такі проекти:

- Дні Мистецтва Перформанс в Україні (куратори: Вальдемар ТАТАРЧУК, Влодко КАУФМАН). Учасниками заходів будуть Вальдемар ТАТАРЧУК, Януш Балдига, Збігнєв ВАРПЕХОВСКІ, Ян СВІДЗІНСКІ (всі з Польщі); Олександр САРНА, Дмитро МАЙБОРОДА (обоє з Білорусі); Редас ДІЖИС (Литва); Влодко КАУФМАН, Василь БАЖАЙ, Юрій СОКОЛОВ (усі з України).

- МедіаДепо (координатор: Богдан ШУМИЛОВИЧ). У рамках цього проекту відбудуться майстер-класи та презентації Свена КЬОНІГА і Сергія ТЕТЕРІНА, медіа-проекти, серед учасників яких – Лукаш ШАЛАНКЕВІЧ (Польща), Яцашек (Польща), Томас ДВОРАК (Чехія), Сергій ТЕТЕРІН (Росія), Гліб ВИШЕСЛАВСЬКИЙ (Україна), Мет ШУЛЬЦ (Австралія) та ін.

Усього протягом “7” днів у Львові відбудеться понад 70 проектів авторства близько 100 митців.

У рамках тижня також пройдуть обговорення, майстер-класи, дискусії, лекції з питань актуального мистецтва. Місцями проведення проекту “Тиждень” стане майже вся історична частина Львова: територія навколо Домініканського собору, Музей ідей, Центр міської історії Центрально-Східної Європи, галерея “Дзиґа”, площа Ринок, площа Арсенальна та ін.