Київ. 26 серпня. УНІАН. Мешканці Русанівських садів планують вжити “заходів громадського самозахисту” у разі продовження будівництва Подільсько-Воскресенського мостового переходу через їхні ділянки.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявила секретар правління організації “Русанівський масив” Наталія ДОЦЕНКО.

Вона нагадала, що 14 липня співробітники “Київавтодор” провів зустріч із тими садівниками, які не надали згоду на переселення з цієї території, додавши, що таких 130 з 286 осіб.

Відео дня

За словами Н.ДОЦЕНКО, представники “Київавтодору” шантажували людей, залякували їх обов’язковим відселенням. При цьому вона зазначила, що на зустрічі були також й люди, які дали згоду на переселення, але вже протягом двох років не отримали квартир взамін знесених будинків. За словами Н.ДОЦЕНКО, “Київавтодор” визнав, що на сьогодні жодна така людина не отримала ані квартири, ані компенсації.

Н.ДОЦЕНКО також повідомила, що після будівництва мосту планується ще відведення спеціальних санітарних зон площею не менше 100 метрів з обох його боків, для чого додатково необхідно буде відселити мешканців ще 600 ділянок. Вона зауважила, що цих людей ніхто з представників влади досі не попередив про майбутнє відселення. На її думку, це пов’язано з тим, що після будівництва мосту ринкова вартість цих ділянок “буде дорівнювати нулю”, що для влади є вигідним.

Н.ДОЦЕНКО повідомила, що після зустрічі зі співробітниками “Київавтодор” мешканці Русанівських садів провели мітинг, на якому вирішили вимагати від київської влади припинення будівництва мосту через їхні ділянки, закликали владу побудувати міст в обхід садів і безпосередньо в бік Троєщинського масиву, а також у разі невиконання їхніх вимог вжити заходів для громадського самозахисту території.

“Фізична протидія – це єдиний спосіб, який у нас залишився”, – сказала Н.ДОЦЕНКО.

Разом з тим вона додала, що за наявною інформацією Київська міська рада планує розглянути питання Русанівських садів на своєму засіданні найближчим часом. За її словами, якщо буде ухвалене рішення про продовження будівництва мосту, то його буде оскаржено в судовому порядку.

Як повідомляв УНІАН, 26 червня 2007 року Київська міська рада затвердила перелік 87 земельних ділянок садівничих товариств Русанівських і Воскресенських садів, що вилучаються у землекористувачів у зв`язку з будівництвом Подільського мостового переходу, та розміри збитків, що відшкодовуватимуться їх власникам.

Згідно з додатком рішення, з 87 власників земельних ділянок 25 як варіант компенсації отримають ділянки в урочищі Горбачиха. Там земельна ділянка площею 37,55 га для них була виділена ще на початку 2006 р. Передбачалося, що в стислі терміни КП “Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд Києва” здійснить в урочищі будівництво дачних будиночків для відселенців.

У березні 2007 року на той час генеральний директор КП "Київавтодор" Володимир ЖУКОВ повідомив, що 180 осіб погодилися на отримання дачних ділянок в урочищі Горбачиха замість своїх дачних ділянок на Русанівських та Воскресенських садах, але питання до кінця не вирішено, оскільки Міністерство охорони навколишнього природного середовища не дає погодження. Згодом відповідну згоду Мінприроди було отримано.

Довідка УНІАН. На Трухановому острові у Києві 28 грудня 2003 року почалося будівництво Подільсько-Воскресенського мостового переходу. Перехід буде комбінованим мостом – спільним для руху автотранспорту і поїздів метрополітену. Міст з`єднає район північного Лівобережжя з Центральною планувальною зоною Києва на правому березі Дніпра. Траса починається на перехресті вулиць Набережно-Лугова і Межигірська, перетинає Гавань, проходить по Рибальському острову, перетинає Дніпро, Труханів острів, річку Десенку, урочище Горбачиха, Русанівські сади і закінчується на бульварі Перова. Довжина мостового переходу - 7,1 км, 2 колії метрополітену внизу, 6 смуг автотранспорту зверху.

На початку будівництва міська влада заявляла про необхідність відселення близько 300 сімей, яким належать дачі, що потрапляють в зону будівництва мосту.