Київ. 26 серпня. УНІАН. Депутати Верховної Ради пропонують закріпити обмеження у часі на митне оформлення вантажів, що перетинають кордони України.

Про це повідомив народний депутат України Костянтин БОНДАРЄВ у вівторок на прес-конференції в УНІАН під час презентації законопроекту «Про внесення змін до Митного кодексу України».

За словами депутата, зокрема, документом пропонується встановити граничний термін перебування товарів і транспортних засобів комерційного призначення в пунктах пропуску через державний кордон України не більш як 30 днів, а для автомобільного транспорту - не більш як 5 днів з моменту надання документів митним органам у пунктах пропуску через державний кордон України для здійснення митних процедур.

Відео дня

К.БОНДАРЄВ зазначив, що основними завданнями законопроекту є гармонізація українського законодавства з міжнародними конвенціями і європейським законодавством, а також скорочення часу проведення митних процедур.

За словами депутата, законопроект також передбачає закріплення на законодавчому рівні роботи єдиного вікна, «про яке дуже багато хто говорив до сьогоднішнього дня, але документів, а саме законодавчих актів, поки немає».

У документі також пропонується дозволити надання митної декларації в будь-якому уповноваженому митному органі, якщо інше не передбачене Митним кодексом. «На сьогодні існує таке поняття, як акредитація суб`єкта, - сказав К.БОНДАРЄВ. - Ми пропонуємо прибрати ці закріпачення і створити умови для того, щоб суб`єкт господарювання, зареєстрований в Україні, не важливо де, мав можливість митного оформлення своїх вантажів у будь-якій точці України».

Депутат висловив сподівання, що цього року законопроект «Про внесення змін до Митного кодексу України» пройде перше читання у парламенті, а в 2009 році буде прийнятий як закон і набуде чинності.

Довідка УНІАН. Законопроект «Про внесення змін до Митного кодексу України» зареєстрований у Верховній Раді 16 липня 2008 року. Співавторами документа є народні депутати Сергій ТЕРЬОХІН і Костянтин БОНДАРЄВ.