Київ. 15 серпня. УНІАН. Українські політики, зокрема, керівники уряду і парламенту мають чітко сформулювати свою позицію щодо російсько-грузинського конфлікту.

Таку думку висловив керівник соціологічної служби “Український барометр” Віктор НЕБОЖЕНКО на прес-конференції в УНІАН на тему “Російсько-грузинський конфлікт: ризики для України”.

Політолог вважає дивним те, що ані прем’єр-міністр, ані голова Верховної Ради України, ані більшість лідерів парламентських фракцій чітко не висловили свою позицію з цього приводу.

Відео дня

“У Президента виявився, як завжди, чіткий курс. Можна з ним погоджуватись чи ні, але він чітко рухається в одному напрямку, прем’єр, спікер, лідери фракцій – мовчать і чекають, поки їх політологи, аналітики підкажуть. А ще більше вони чекають знаків – хто переможе, і це дуже не приємно”, - зазначив В.НЕБОЖЕНКО.

На його думку, має відбуватися консолідація зовнішньополітичного курсу країни довкола Президента, але політики зобов’язані зафіксувати свою точку зору на цей конфлікт.

„Те, що сьогодні провідні політичні лідери країни роблять вигляд, що засмагати на пляжах, важливіше, ніж давати своєму електорату чітку позицію, – це дуже погано”, - вважає політолог.

В.НЕБОЖЕНКО також висловив переконання, що Верховна Рада у вересні має розпочати свою роботу із напрацювання єдиної позиції щодо російсько-грузинського конфлікту.

Своєю чергою, директор Національного інституту стратегічних досліджень Юрій РУБАН зазначив, що мовчання українських політиків пов’язане з тим, що вони не можуть сприйняти існуючі реалії такими як вони є. За його словами, від початку незалежності вище керівництво держави намагалося переконати громадян, що Україна може дружити з усіма. Унаслідок цього за час перебування при владі двох попередніх президентів в Україні не були сформульовані загрози для державності, не були визначені носії цих загроз, і не були вжиті заходи щодо їх попередження – починаючи від інформаційної безпеки, закінчуючи формуванням ефективних збройних сил.

Експерт зазначив, що останні соціологічні опитування, результати яких будуть оприлюднені наступного тижня, свідчать, що нарешті українське суспільство зрозуміло, що для України існує реальна загроза військового протистояння.

„Виявилося, що є у світі сили, які готові порушити територіальну цілісність і суверенітет нашої держави. Добре це чи погано, ця країна межує з Україною. І це відчуття загрози у нашого суспільства з’явилося”, - наголосив Ю.РУБАН.

У цьому контексті політолог зауважив, що відсутність чіткої позиції більшості українських політиків свідчить про те, “що вони якось не розуміють, чи роблять вигляд, що не розуміють, що це є реальні загрози, яким необхідно зараз протидіяти, проти яких потрібно негайно реагувати”.