Київ. 14 серпня. УНІАН. Екологи і представники місцевого самоврядування заявляють про незаконне виділення і продаж заповідних земель у Херсонській області.

Про це вони повідомили сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Старший науковий співробітник Херсонського краєзнавчого музею Михайло ПІДГАЙНИЙ розповів, що відповідно до указів Президента на частини заповідних земель Голопристанського району Херсонської області, які прилягають до Дніпра, планується створення національних парків.

Відео дня

Проте, за його словами, виявилось, що рішенням Голопристанської районної ради незаконно, без узгодження з відповідними сільрадами, на території яких розташовані ці землі, частина з них була передана до приватних рук для ведення сільського господарства. При цьому, попри таке формулювання при передачі земель, у найкоротші терміни вони були продані іншим власникам і їх використання було повністю перепрофільоване.

Загалом, за відомостями М.ПІДГАЙНОГО, незаконно було передано і перепродано 286 гектарів землі на території трьох сільрад Голопристанського району.

За його словами, 1 га землі в цьому районі коштує 200 тис. доларів, а, відповідно, в результаті продажу всіх виділених ділянок їх власники одержали прибуток у розмірі 50 млн. доларів.

М.ПІДГАЙНИЙ також відзначив, що вказані землі, згідно з міжнародними конвенціями, є природоохоронними територіями, і Українська держава несе відповідальність за їх збереження.

Учений наголосив, що в цих місцях гніздяться декілька дуже рідкісних видів птахів, а також ростуть рідкісні види рослин, які держава відповідно до взятих зобов`язань повинна охороняти. Водночас будівництво, розпочате на цих територіях, завдає непоправної шкоди флорі і фауні району.

М.ПІДГАЙНИЙ додав, що екологічні організації, а також представники місцевого самоврядування мають намір звернутися до міжнародних природоохоронних організацій з проханням вплинути на українську владу і зупинити незаконну передачу заповідних земель.