Київ. 6 серпня. УНІАН. Кабінет міністрів України запевнив працівників підприємств з газопостачання і газифікації (міськ- і облгази), які сьогодні проводять перед Кабміном мітинг, що 7 серпня Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) розгляне питання підвищення тарифів облгазів на транспортування газу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив генеральний директор ТОВ «ГАЗЕКС Україна» Віталій ДЕМ’ЯНЮК сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Нас запевнили, що завтра буде відповідна Постанова НКРЕ щодо встановлення нових тарифів на транспортування і розподіл газу», – сказав він. При цьому він додав, що «безперечно, ми чекаємо, що ця Постанова врахує наші вимоги».

Відео дня

У свою чергу, як зазначив голова Ради профспілки працівників газових господарств України Іван ЯРОВИЙ, якщо до 20 серпня НКРЕ не перегляне тарифи облгазів, то з 1 вересня працівники облгазів вадуться до масовіших акцій протесту і розпочнуть відключення споживачів від газопостачання.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, вперше з часів незалежності, по всій Україні розпочалася безстрокова акція протесту профспілки працівників газових господарств. У Києві на мітингах під будівлею Кабінету міністрів і Секретаріату Президента беруть участь понад 3 тис. чоловік – представники більш ніж 40 підприємств з газопостачання і газифікації.

Основна вимога учасників Всеукраїнської акції протесту: невідкладно встановити облгазам економічно обгрунтовані тарифи на послуги з транспортування і постачання природного газу.

Також профспілка працівників газових господарств вимагає негайно встановити спрощений порядок перегляду тарифів у разі істотних змін вихідних даних, які покладені в основу розрахунку розміру тарифів (зменшення обсягів транспортування, зростання довжини мереж, газових приладів та устаткування, яке знаходиться в експлуатації, тощо); внести зміни до відповідних правових актів щодо встановлення прямих договірних відносин між газорозподільними підприємствами і споживачами за поданням послуг з транспортування газу; невідкладно видати Постанову Кабінету міністрів, згідно з якою здійснити газорозподільним підприємствам реструктуризацію заборгованості минулих років за спожитий газ перед підприємствами НАК «Нафтогаз України» і вирішити питання списання безнадійної заборгованості; під час розробки проекту державного бюджету на 2009 рік передбачити механізм і кошти на надання цільової фінансової компенсації (дотації) газорозподільним підприємствам у разі, якщо в тарифах на 2009 рік не будуть передбачені (враховані) в повному обсязі економічно обгрунтовані витрати підприємств через відсутність джерел фінансування цих витрат; забезпечити негайний розрахунок НАК «Нафтогаз України» з газорозподільними підприємствами за надані ними послуги з транспортування газу за попередній період.

Нагадаємо, що в Україні працює понад 50 обл- і міськгазів, які транспортують паливо всім категоріям споживачів. За даними Мінпаливенерго, середній тариф підприємств на доставку газу споживачам становить 50,56 грн. – 4,5% від вартості палива для промисловості чи бюджетної сфери (1470 грн.). Навіть при зростанні транспортних тарифів на 50% - максимум, якого вимагають газотранспортники – його вартість для споживачів зросте не більше ніж на 25 грн.

Довідка УНІАН. За даними профспілкових організацій, фактична чисельність працівників обласних і міських підприємств з газопостачання і газифікації становить близько 66 тисяч чоловік, або 69% від державних нормативів. Основна причина кадрової кризи в галузі – низька заробітна плата, яка на 300 грн. нижча середньої по країні.

Джерелом виплат заробітної плати та інвестицій у розвиток мереж є тариф на транспортування і розподіл природного газу, який останній раз трохи змінювався влітку 2007 року.

Збитки міськ- і облгазів тільки за 2007 рік через невідповідність діючих тарифів економічно обгрунтованому рівню перевищили 400 млн. грн.