Київ. 16 липня. УНІАН. Представники громадських організацій виступають з ініціативою створення в Україні Центру контролю за вакцинами.

З такою ініціативою виступив сьогодні на прес-конференції в УНІАН президент ГО “Ліга захисту громадських прав” В’ячеслав КОСТИЛЄВ.

На його думку, передумовою створення такого центру стало замовчування проблеми довкола додаткової масової імунізації проти кору і краснухи в Україні та відсутність реакції посадовців на запити оприлюднити інформацію щодо вакцинації.

Відео дня

Водночас лікар-реаніматолог Юрій ЗБІТНЄВ зауважив, що ситуація з вакцинацією свідчить про глибоку кризу в українській медицині. Тож, за його словами, основним завданням Центру контролю за вакцинами буде виконання функції, яку не виконує на сьогодні держава.

“Центр забезпечуватиме прозорість стосовно вакцинації і захищатиме громадян від будь-яких зловживань чи корупційних дій чиновників,” – зауважив Ю.ЗБІТНЄВ.

Він також повідомив, що ряд громадських організацій України надіслали інформаційний пакет стосовно незаконної вакцинації до Ради Європи, у Страсбург до Департаменту ринкового моніторингу незаконних препаратів, і до Міжнародного червоного хреста.

“Ми також надішлемо зразки вакцин проти кору та краснухи, поставлені в Україну, до високоякісної лабораторії в одну зі східних країн, щоб зробити їхній детальний аналіз”, – наголосив Ю.ЗБІТНЄВ.