8-го липня 2008 року  в інформагенції УНІАН урядовці та експерти в галузі сільського господарства обговорили шляхи розвитку аграрної галузі України на прес-конференції «Перспективи розвитку сільського господарства після вступу України до СОТ».

Вступ України до СОТ не лише відкриває нові можливості для нашої держави, а й накладає багато зобов’язань та вимог,  зазначили учасники прес-конференції.  

Ставши членом СОТ, Україна здобула доступ до світових ринків, і тепер завдання вітчизняних виробників – скласти гідну конкуренцію закордонним. Фахівці відзначають такі основні кроки на цьому шляху: повне переоснащення переробної галузі, оснащення сільськогосподарських підприємств сучасною технікою та іншими складовими агротехнологій. Також, по ходу перебудови галузі, необхідно врахувати інтереси не тільки великих сільгосппідприємств, а й невеликих фермерських господарств.

Відео дня

«Сільське господарство завжди було пріоритетною галуззю для України, зважаючи на хороші кліматичні умови, родючість ґрунтів та вдале геополітичне положення . Тому сьогодні основне завдання не лише зберегти цей пріоритет, але й розвинути галузь, стимулювавши перехід від сільського господарства до аграрного бізнесу. Тобто  не просто забезпечити українського фермера сучасними технологіями і технікою, а й змінити підхід до сільськогосподарського виробництва в цілому»,– зазначив Генеральний директор компанії АМАКО Віталій Скоцик.

Членство країни у СОТ вже надало аграрній галузі певні вигоди. Насамперед, мова йде про зменшення мита на ввезення тракторів і ґрунтообробної техніки, деяких видів  насіння. Найбільш важливо, що зросла інвестиційна привабливість сфери АПК для зовнішніх та вітчизняних інвесторів. Скасовані квоти на експорт сільгосппродукції. Але найголовніше – спостерігається зростання інвестиційної привабливості сфери АПК для зовнішніх та внутрішніх інвесторів.

До розвитку сільського господарства України треба підходити глобально – вважають експерти, на думку яких саме ця галузь допоможе Україні зайняти достойне місце у світовій  економіці.

„В умовах світової продовольчої кризи з одного боку, та зростання попиту на біопаливо – з іншого, в ситуації, коли в світі майже не лишилося країн, здатних розширювати посівні площі  та збільшувати рентабельність сільгоспвиробництва, перед Україною відкриваються колосальні можливості. Аграрній галузі сьогодні не потрібні просто дотації –  їй потрібні нормальні умови для ефективного розвитку: законодавча база, і насамперед вирішення земельних питань, а також ефективний менеджмент ”, - заявив Віталій Скоцик.

За додатковою інформацією звертайтесь:

Тел./факс, (044) 490-77-81, Юлія Єрмоленко