Київ. 8 липня. УНІАН. Сільськогосподарське ТОВ «Агрокомбінат «Хотівський» відмовляється від земельної ділянки площею 13,9 га, на якій розташована національна пам`ятка археології Змієві Вали (Києво-Святошинський район, Київська обл.), на користь держави.

Про це повідомив учасник СТОВ «Агрокомбінат «Хотівський» Сергій ПЕЧЕНЮК сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, частина цієї пам`ятки археології розташована на земельній ділянці, яка разом з іншими землями загальною площею 1637,5 га (в межах сіл Лісники, Хотів і Ходосівка) в 1999 році була передана СТОВ АК «Хотівський» з державної у колективну власність на підставі реорганізації в 2000 році КСП «Хотівський» в СТОВ «Агрокомбінат «Хотівський».

Відео дня

С.ПЕЧЕНЮК зазначив, що після розпаювання землі і передачі земельних паїв членам КСП, частина земель, що не підлягає розпаюванню, залишилася у власності КСП. Ці землі в основному складаються з несільськогосподарських угідь, ярів, захисних насаджень.

За його даними, після проведення підприємством інвентаризації земель впродовж останніх двох років у АК «Хотівський» залишилося 77 га земель, на які були переоформлені державні акти на право власності на землю.

Юрист, що захищає права підприємства, Олена КОВАЛЬ зазначила, що підставою для видачі держактів на право власності на землю СТОВ «Агрокомбінат «Хотівський» є не рішення Франківського суду Львова, як запевняло керівництво Києво-Святошинського району, а реорганізація КСП «Хотівський» у СТОВ.

Крім того, вона повідомила, що держакт на право колективної власності підписує керівник Управління земельних ресурсів, а підпис голови райдержадміністрації необхідний тільки при оформленні права власності на землі державної власності.

С.ПЕЧЕНЮК повідомив, що окрім земель, що знаходяться у власності, в 1999 році СТОВ «Агрокомбінат «Хотівський» одержав 1106,9 га в постійне користування, з яких, як з`ясувалося в ході інвентаризації, на сьогодні в користуванні підприємства залишилося 549 га земель.

Учасник СТОВ «Агрокомбінат «Хотівський» додав, що землями в користуванні підприємства мають право розпоряджатися сільради або райадміністрація при узгодженні із землекористувачем.

Він підкреслив, що «з боку підприємства ніяких дій, направлених на посягання на землі державної власності або власності членів КСП, не було».

Крім того, учасник підприємства зазначив, що понад 550 га земель, які були в користуванні КСП, «розпаюванню не підлягали, і мали б залишитися в тому ж самому обсязі».

«Чому їх стало на 550 га менше? Виникає питання. Саме це питання слідує адресувати вказаним сільрадам і районній адміністрації, в повноваження яких входить розпорядження вказаними землями», - сказав він.

На думку С.ПЕЧЕНЮКА, причиною такого стану речей є те, що держакти на КСП «Хотівський» були видані в 1999 році, коли не було електронної бази даних і кадастру земель, інформацією про землі володіли сільради і органи виконавчої влади.

«Таким чином, після роздачі земель запасу, скориставшись відсутністю інформації в базі даних по землях, наданих КСП, вказані органи на свій розсуд стали роздавати землі КСП», - додав він.

С.ПЕЧЕНЮК запевнив, що підприємство «Хотівський» жодного квадратного метра із земель державної власності або земель запасу сільрад не приватизовувало і не переоформляло.

Як повідомляв УНІАН, 2 липня ц.р. керівництво Києво-Святошинського району заявило про незаконну приватизацію 100 га землі в межах сіл Лісники, Ходосівка і Хотів, включаючи національну пам`ятку археології Змієві Вали, який займає територію в 14 га.

Як повідомив голова Києво-Святошинської райдержадміністрації Микола ПАШИНСЬКИЙ, 4 червня ц.р. посадовцями Управління земельних ресурсів у Києво-Святошинському районі були видані державні акти на право власності на землю сільськогосподарському ТОВ «Агрокомбінат «Хотівський».

Підставою для видачі держактів стало рішення Франківського районного суду Львова від 25 лютого 2005 року, яким він зобов`язав громадянина Володимира ПИЛИПЕНКА сплатити 150 грн. заборгованості за договором відступу права вимоги за договором оренди земельної ділянки СТОВ «Агрокомбінат «Хотівський».

За словами начальника юридичного відділу Києво-Святошинської райдержадміністрації Юрія ДОРОГАНА, рішення Франківського райсуду Львова абсолютно не має жодного стосунку до цих земель.

Він додав, що в кожному рядку держакту на право власності на землю міститься порушення закону. Зокрема, в держактах відсутній підпис голови Києво-Святошинської РДА, цільове призначення ділянок не відповідає законодавчо встановленим. Крім того, з часу виготовлення держактів до їх реалізації минуло менше двох тижнів, проекти землеустрою не були розроблені, жодні рішення про надання ділянок ні сільрадами, ні райадміністрацією не приймалися.

За словами юриста, вказані землі перебували в землях запасу сільських рад і є землями державної власності, тоді як правонаступництво СТОВ «Агрокомбінат «Хотівський» від КСП «Хотівський» не доведене.

За даними Ю.ДОРОГАНА, справжніми засновниками СТОВ «Агрокомбінат «Хотівський» є дві юридичні особи - ТОВ «Земельний центр» і ЗАТ «Інвестиційна група «Регіон Капітал».

Довідка УНІАН. Змієві Вали - залишки системи оборонних укріплень на правому березі Дніпра, зокрема, на території Києво-Святошинського району (в адміністративних межах сіл Ходосіївка, Хотів і Лісники). Спорудження укріплень відносять до епохи Київської Русі.