Київ. 7 липня. УНІАН. Громадське об`єднання „Захист земель Київщини" в разі невиконання їхніх вимог має намір 15 липня почати безстрокове пікетування Секретаріату Президента України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив адвокат Віктор КОЛБАНЦЕВ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

За його словами, 25 червня ц.р. ГО «Захист земель Київщини» в інтересах КСП «Бориспільське», сіл Велика Олександрівка, Дударків провело пікетування Секретаріату Президента України.

Адвокат додав, що пікетування відбулося без повідомлення преси, щоб запобігти можливим спробам перешкодити його проведенню.

За даними голови КСП "Бориспільське" і громадської організації „Захист земель Київщини" Галини БОНДАРЕНКО, у пікетуванні брали участь близько 300 осіб.

В.КОЛБАНЦЕВ повідомив, що до пікетувальників вийшла заступник глави Секретаріату Президента Марина СТАВНІЙЧУК, якій вручили скаргу, що складається з шести розділів.

Представники ГО «Захист земель Київщини» наполягають на виконанні вимог, висловлених у скарзі. Зокрема, за словами авторів скарги, в ній міститься опис земельних афер у КСП «Бориспільське», селах Велика Олександрівка і Дударків; ситуації з порушенням кримінальних справ проти депутатів Бориспільської міськради Ярослава ГОДУНКА та Наталії КЛИМЕЦЬ; корупції в органах прокуратури і судів, а також Бориспільської РДА, яка не «стала на захист інтересів селян».

Адвокат нагадав, що об`єднання вимагає звільнити державних службовців, працівників правоохоронних органів і суду, які причетні «до розкрадання земель на Бориспільщині».

В.КОЛБАНЦЕВ зазначив, що після двогодинних переговорів М.СТАВНІЙЧУК пообіцяла пікетувальникам, що протягом п`яти днів після подання скарги представників об`єднання запросять до Секретаріату Президента для розгляду скарги по суті та інформування про вжиті заходи, а саму скаргу розглядатимуть у скорочений термін - 15 днів.

За словами адвоката, оскільки домовленості виконані не були, 1 липня на засіданні розширеної ради ГО «Захист земель Київщини» було прийнято план заходів з підготовки до масштабного пікетування Секретаріату Президента України після закінчення 15-денного терміну після подання скарги.

Він зазначив, що 2 липня представники землекористувачів Бориспільського району провели мітинг біля Бориспільської райдержадміністрації, на якому було прийнято резолюцію, відповідно до якої «ми попередили пана Президента, що якщо не буде вжито ніяких заходів, то, відповідно, 15 липня буде безстрокове пікетування».

«Я думаю, що це вперше в Україні буде. Ми робитимемо акцію: прибудуть наші активісти, ми проведемо ходу по Києву з плакатами і гаслами, після цього буде проведено мітинг біля Секретаріату Президента, Кабміну та Верховної Ради, де розглядатиметься питання про пана Гордієвського (заступника голови Бориспільської райдержадміністрації - УНІАН)», - пояснив адвокат.

Г.БОНДАРЕНКО додала: «Домагатимемося зустрічі з Президентом. Останнє слово буде за ним».

Своєю чергою депутат Бориспільської міськради Я.ГОДУНОК повідомив, що 4 липня «загальними зусиллями Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України та прокуратури Києва нарешті доведено до кінця мою кримінальну справу, її передали в суд, і мене скоро судитимуть як відомого наркобарона і людину, яка вживає наркотики».

Я.ГОДУНОК наголосив, що він з адвокатом виграли районний суд, який припинив і скасував порушення кримінальної справи проти депутата, але Апеляційний суд скасував рішення районного суду.

Представник села Дударків, депутат Бориспільської міськради Н.КЛИМЕЦЬ зазначила, що торік жителі села, яке є підсобним господарством Державного управління справами Секретаріату Президента (ДУС), звернулися до Президента з проханням про розпаювання земель села. Президент дав відповідне доручення керівнику ДУС Ігореві ТАРАСЮКУ.

«Коли приїжджаємо до ТАРАСЮКА, ведемо розмову про те, щоб нам дати землю, розпаювати наше село, нам ідуть назустріч, але за однієї умови: що ми і їм дамо землі… Люди погоджуються на виділення 390 га землі на потреби Секретаріату Президента», - сказала вона. За інформацією Н.КЛИМЕЦЬ, 390 га землі ДУС одержав у серпні, а жителі села, серед яких мають розпаювати 620 га землі, досі чекають цього.

Довідка УНІАН. Після ініціації 1998 року кредиторами банкрутства КСП «Бориспільське» і «Бортничі» ліквідаційна комісія 2001 року уклала з АТЗТ «Укрфінком» договір купівлі-продажу на землі та майно колишніх сільгосппідприємств, а потім за позовом «Укрфінкому» до ліквідаторів Автозаводський районний суд Кременчука Полтавської області зобов`язав Бориспільську райдержадміністрацію видати розпорядження про безплатну передачу у власність «Укрфінкому» більш як 4 тисяч га землі. До переліку цих земель увійшли і селянські паї, хоча на момент банкрутства вони вже не належали до земель КСП і перебували в приватній власності жителів Щасливого і Гори.

Селяни дізналися про ці махінації лише в березні 2006 року, коли Бориспільський міжрайонний суд скасував їхні акти на право власності на землю.

Оскільки терміни апеляційного оскарження за багатьма присудами вже закінчилися, селяни організували акцію протесту вздовж Бориспільської траси.

16 серпня 2006 р. Київський адміністративний апеляційний суд оновив терміни оскарження рішення Бориспільського міжрайонного суду, яким у місцевих селян було відібрано земельні паї.