Київ. 2 липня. УНІАН. Українська православна церква Московського патріархату підтримує законодавчу ініціативу міжнародної громадської організації "День Хрещення Русі" щодо встановлення 28 липня, у день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира державного свята - Дня хрещення Русі.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив керуючий справами УПЦ МП, архиєпископ Білоцерківський та Богуславський МИТРОФАН, коментуючи реєстрацію у Верховній Раді України народним депутатом, головою Опікунської ради організації Василем ГОРБАЛЕМ проекту закону про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України (щодо встановлення святкового дня - День хрещення Русі).

За його словами, Священний синод УПЦ неодноразово звертався з такою ініціативною до державних органів, але жодного разу не отримував ні усних, ні письмових відповідей.

Відео дня

"Надання цьому святу статусу державного зможе допомогти консолідації народу України", - вважає МИТРОФАН.

При цьому він додав, що встановлення Дня хрещення Русі (цього року виповнюється 1020 років від початку хрещення Київської Русі - УНІАН) також зможе певною мірою покращити відносини України з Росією та Білоруссю. "Тому що всі ми вийшли з Володимирової купелі", - зауважив МИТРОФАН.

У свою чергую, присутній на прес-конференції член правління організації "День Хрещення Русі" Юрій МОЛЧАНОВ зазначив, що "цей день абсолютно бездоганний з точки зору історії, жодна з православних конфесій не може піддати сумніву велич постаті князя Володимира".

Крім того, він нагадав, що в Москві нещодавно відбувся Архієрейський собор, на якому питання про надання цьому святу статусу державного "було номером один". Як зауважив Ю.МОЛЧАНОВ, необхідно, щоб саме Україна стала першою із пострадянських, слов’янських країн, яка б визнала державним святом День хрещення Русі.

Водночас архієпископ МИТРОФАН зазначив, що УПЦ МП сподівається на підтримку цієї ініціативи іншими релігійними конфесіями.