Київ. 2 липня. УНІАН. Керівництво Києво-Святошинського району Київської області заявляє про незаконне відчуження близько 100 га землі державної власності.

Про це повідомив голова Києво-Святошинської райдержадміністрації Микола ПАШИНСЬКИЙ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, з незаконно відчуженої землі в межах сіл Лісники, Ходосіївка і Хотів 14 га займає археологічна пам`ятка національного значення Змієві Вали.

Відео дня

Як повідомив М.ПАШИНСЬКИЙ, 4 червня посадовцями управління земельних ресурсів Києво-Святошинського району було видано державні акти на право власності на землю сільськогосподарського ТОВ «Агрокомбінат «Хотівський».

Підставою для видачі держактів стало рішення Франківського районного суду Львова від 25 лютого 2005 року, яким він зобов`язав громадянина Володимира ПИЛИПЕНКА сплатити 150 грн. заборгованості за договором відступу права вимоги за договором оренди земельної ділянки СТОВ «Агрокомбінат «Хотівський».

За словами начальника юридичного відділу Києво-Святошинської райдержадміністрації Юрія ДОРОГАНА, рішення Франківського райсуду Львова абсолютно не має жодного стосунку до цих земель.

Він додав, що в кожному рядку держакту на право власності на землю міститься порушення закону. Зокрема, в держактах відсутній підпис голови Києво-Святошинської РДА, цільове призначення ділянок не відповідає законодавчо встановленим. Крім того, з часу виготовлення держактів до їх реалізації минуло менше двох тижнів, проекти землеустрою не були розроблені, жодні рішення про надання ділянок ні сільрадами, ні райадміністрацією не приймалися.

Ю.ДОРОГАН також відзначив, що є інформація, що ці землі були приватизовані СТОВ «Агрокомбінат «Хотівський» для перепродажу фізичним особам.

За словами юриста, вказані землі перебували в землях запасу сільських рад і є землями державної власності, тоді як правонаступництво СТОВ «Агрокомбінат «Хотівський» від КСП «Хотівський» не доведене.

За даними Ю.ДОРОГАНА, справжніми засновниками СТОВ «Агрокомбінат «Хотівський» є дві юридичні особи - ТОВ «Земельний центр» і ЗАТ «Інвестиційна група «Регіон Капітал».

За оцінками депутата Києво-Святошинської районної ради Миколи ГЛУШКА, вартість 100 га приватизованих земель становить 100-150 млн. дол.

Голова Лісниківської сільської ради Києво-Святошинського району Ольга САГАЧ додала, що земельні ділянки були призначені для розвитку села і будівництва соціальних об`єктів.

Як відзначив М.ПАШИНСЬКИЙ, про приватизацію землі стало відомо 25 червня, після чого райадміністрація направила звернення Президенту України, прем`єр-міністрові, РНБО і правоохоронним органам з проханням не допустити приватизації державної власності, а також руйнування археологічної пам`ятки національного значення.

При цьому 27 червня Києво-Святошинська РДА звернулася до Київського господарського суду з позовом про заборону відчуження земель.

На думку голови Києво-Святошинської РДА, подібні земельні махінації відбуваються тому, що Держкомзем призначає начальників земельних управлінь без узгодження з районом. Він також висловив побоювання, що архіви управління земельних ресурсів Києво-Святошинського району можуть бути загублені у зв`язку з тим, що управління переїхало в приватне приміщення без відома районної влади.

Присутній на прес-конференції керівник Північної постійно діючої археологічної експедиції Інституту археології НАН України Ігор ГОТУН відзначив, що Змієві Вали - унікальний комплекс, який у науковій літературі називається Велике скіфське городище, і був створений місцевим землеробським населенням 2,5 тисячі років тому.

За його словами, чинне законодавство забороняє приватизацію пам`яток національного значення. При цьому археолог додав, що пам`ятка готувалася до внесення в список культурної спадщини ЮНЕСКО.

Довідка УНІАН. Змієві Вали - залишки системи оборонних укріплень на правому березі Дніпра, зокрема, на території Києво-Святошинського району (в адміністративних межах сіл Ходосіївка, Хотів і Лісники). Спорудження укріплень відносять до епохи Київської Русі.