В 2008 році виповнюється 50 років створення туристичної організації  «Супутник». Його організаційний початок зафіксований 3 червня 1958 року розпорядженням  № 1731-рс Ради Міністрів СРСР .

Започаткувавши себе в Україні діяльністю Бюро міжнародного молодіжного туризму «Супутник» в м. Києві, «Супутник» як єдина мережа молодіжного туризму на просторі СРСР, зарекомендував себе ефективно відповідальною і професіональною організацією в сфері, перш за все,  молодіжного туризму. З 1972 року «Супутник» в Україні позиціонується як республіканська система туристичних організацій. Цього року в Україні існувало дев’ять регіональних бюро, а у 1980 році їх кількість досягла до 50.

До найбільш вагомих активів «Супутника» даного періоду можуть бути занесені:

Відео дня

- організація краєзнавчої та екскурсійної роботи серед учнівської та шкільної молоді в Україні;

- експедиція «Моя Батьківщина – СРСР»;

- розробка та започаткування комплексу тематичних екскурсій у відповідності до навчальних програм;

- створення системи безвалютних  обмінів із зарубіжними країнами;

- участь в загальнодержавних заходах по оздоровленню підростаючого покоління (акція «Північ-Південь»);

- формування «інституту» екскурсоводів та гідів-перекладачів, що мали працювати з туристами;

- партнерство з оргкомітетом «Олімпіади-80».

За період перших трьох десятиліть існування «Супутника» у результаті ділових стосунків з понад 100 партнерами, його послугами скористалися десятки тисяч молодих людей.

      Довідково: система підприємств «Супутник» успішно функціонує у восьми країнах СНД. З моменту незалежності України та в умовах нових соціально-економічних відносин, «Супутник» реалізувався як самостійні однойменні фірми, об’єднані Акціонерним Товариством «Супутник-Україна» (м. Київ, вул. Артема,11а, телефон 239-7-239, Голова ради директорів Калінін Андрій Олександрович) під єдиним туристичним брендом «Супутник».

Враховуючи, що «Супутник» на ринку сучасних туристичних послуг – це більше 30 туристичних підприємств, функціонуючих в усіх регіонах України, через які в тому числі пройшли багаточисельні кадри туристичних працівників, що реалізували себе в новостворених туристичних фірмах і агентствах в ринкових умовах, логічним є висновок про одну із провідних місій організації в побудові сучасного формату туристичної індустрії.

Доповненням до цього можуть бути факти:

- перших в Україні авіа чартерних рейсів, в тому числі в такі країни як Греція, Хорватія, Італія;

- поява на ринку послуг системи повернення податку на добавлену вартість товарів, придбаних за кордоном (TAX FREE) ;

- широкомасштабна (на початку 90-х років) програма з США “Людина до Людини”;

- перших в Україні автобусних подорожей до Болгарії, Італії, Туреччини, Греції;

- появи через “Супутник” системи навчальних турів за кордоном;

- перше введення в практику роботи комп’ютерних технологій;

- проведення традиційної системи оздоровлення школярів, а також дітей матеріально малозабезпечених сімей (Україна: Полтавська, Херсонська, Миколаївська, Одеська області; м. Бердянськ; Словаччина, Болгарія, Іспанія);

- демонстрація принципів благодійності (для прикладу: протезування в Сербії інвалідів воїнів – інтернаціоналістів);

- втілення сучасних соціальних проектів як приклад: на протязі останніх 7 років проведення туристичною фірмою «Супутник» тематичної новорічної ялинки для дітей в Київському Міському Будинку Учителя;      

- відкриття філій спеціалізованих кафедр Київського університету туризму, економіки та права.

Туроператорська діяльність «Супутника» здійснюється туристичною фірмою «Супутник», зареєстрованою в 2000 році, що функціонує під керівництвом Зінченко Віктора Анатолійовича, за адресою: м. Київ, вул. Ярославів Вал 17б, тел. 2382777. 

Сучасний “Супутник” – це співпраця з понад 50 партнерами в багатьох країнах світу. Послугами  “Супутника” щорічно користуються понад  20000  його шанувальників.

Продовжуються традиції оздоровлення дітей та  молоді. Тільки в сезон 2007 року на організованих “Супутником” базах в Миколаївській, Херсонській, Запоріжській областях відпочили та оздоровились більше 4-х тисяч “категорійних” дітей. В санаторіях Київської та Полтавської областей лікувались більше 1000 батьків з дітьми. На сезон 2008 року організовано 18 оздоровчих центрів в Криму, Миколаївській, Херсонській, Запоріжській, Одеській і Закарпатській областях.

Підготовлені сучасні програми до Болгарії, Хорватії, Греції, Іспанії, Італії, Мальти, Туреччини, Єгипту, Тунісу, Таїланду, Франції, Угорщини, Словаччини, Польщі, Марокко, Кіпру.

“Супутник” –  активний учасник життя громадських туристичних організацій, маючи членство в таких міжнародних організаціях, як Міжнародна Конфедерація  студентського туризму (ISTC), Всесвітня федерація молодіжних туристичних організацій (FIYTO), Американське товариство туристичних агенств (AITA), туристична асоціація тихоокеанського району (РАТА) та являючись колективним членом ТАУ (туристична асоціація України), ВАТО (Всеукраїнська асоціація туристичних операторів) та Київської асоціації туристичних підприємств. “Супутник” має акредитоване членство ІАТА та акредитації в більшості зарубіжних посольств, що функціонують в Україні.

За ініціативи “Супутника” неодноразово готувалися програмні державні документи в галузі туризму, в тому числі законотворчого характеру. Багаторічна діяльність організації неодноразово відмічалась урядом оновленої України.

“Супутник” має велике міжнародне визнання, являється постійним учасником міжнародних виставокта ярмарок, що проводяться як в Україні так і за її межами.