Київ. 26 червня. УНІАН. Директор Інституту стратегічних досліджень, політолог Вадим КАРАСЬОВ радить політикам перейти від моделі “мінімальної коаліції” до "коаліції національного консенсусу".

Про це він заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

В.КАРАСЬОВ сказав, що та мінімальна коаліція, яка була сформована після останніх парламентських виборів, не дає можливості ефективно працювати парламенту. За його словами, сьогодні “опозиція має більшість” і не дозволяє працювати коаліції.

Відео дня

Політолог пояснив, що криза у Верховній Раді полягає в тому, що політики не були готові до запровадження “парламентської моделі” - парламентсько-президентської форми правління. Він переконаний, що зараз потрібно відмовитись від чинної моделі коаліції. За словами В.КАРАСЬОВА, сьогодні Україна потребує переходу до моделі “національного консенсусу”. “Це має бути міжпартійна велика коаліція, яка б стала коаліцією консенсусу, коаліцією національних пріоритетів”, – сказав експерт.

На його думку, у разі створення такої моделі коаліції уряд теж став би більш ефективним. В.КАРАСЬОВ додав, що тоді не було б сенсу блокувати роботу парламенту, оскільки усі політичні сили були б спрямовані на досягнення спільної мети, єдиного результату.

На питання журналістів, які саме парламентські політичні сили могли б увійти до такої коаліції, В.КАРАСЬОВ відповів: “Щонайменше, є 4 політичні сили, окрім комуністів, які могли б створити нову коаліційну комбінацію, на базі якої створити уряд”.